Lyon, 2016. június 22.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Magyarország – Portugália mérkőzése kezdetén a lyoni stadionban 2016. június 22-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Gazdaság

Futballtámogatással csökkenthetik a bankadót a pénzintézetek

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2017. 05. 04. 17:06

Korábban a témában:

Kiszélesítené az adótörvény-tervezet a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményét. Az újdonság az lenne, hogy jövőre a bankadóalanyok is csökkenthetnék a fizetendőt (a pénzügyi szervezetek különadójának összegét), legfeljebb 50 százalékkal. Feltételt azért szabnak a sportcélú támogatásokhoz.

  • Kedvezményezett célnak minősülne például az amatőr sportszervezetek és az utánpótlás-nevelés támogatása, feltéve, hogy kizárólag hivatásos sportolót nem foglalkoztató amatőr sportszervezetekről és közhasznú alapítványokról van szó.
  • A sportinfrastruktúrához kapcsolódó támogatásnál pedig csak a korlátozott mértékű gazdasági célú létesítmények támogatása minősülhet kedvezményezett célnak.

A bankok oldaláról nézve a kedvezmény feltétele, hogy az adózó a tao-törvény szerinti adókedvezményre legyen jogosult, azonban azt a társasági adó terhére ne érvényesítse. Azt is kikötik továbbá, hogy az adóvisszatartás formájában bankadóból lehívott összeg vonatkozásában társaságiadó-kedvezményre az adózó a továbbiakban nem lesz jogosult. (Vagyis kizárják a kétszeres érvényesítés lehetőségét.).

Ennek azért van jelentősége, mert a vállalkozások egyébként leírhatják a támogatás összegét tao-alapjukból, majd a csökkentett adóalapból még a támogatás mértékével megegyező adókedvezményt is igénybe vehetnek.

A kedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy az adózó a korábban keletkező adóelőnyt késedelmi pótlékkal növelten bevallja és befizesse. Ha pedig eddig nem keletkezett adóelőnye, akkor az ne is jöjjön létre.

A pénzügyi szervezetek különadójából a kedvezményt már a 2017-es adóévre is lehetne érvényesíteni, amennyiben megszavazzák a javaslatot. Ebben az esetben a már benyújtott adóbevallást idén szeptember 10-ig lehet pótlékmentesen helyesbíteni, önellenőrzéssel.

Tavaly írtunk róla, hogy a kormány titkosította, melyik cég mennyivel és milyen kulturális. és sportlétesítményt támogat a tao-ból. A 24.hu azt is kiderítette, hogy irdatlan pénzt, 415 milliárd forintot öltek bele eddig Orbán Viktorék a látvány-csapatsportokba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.