Gazdaság

Mészáros Lőrinc olyat tesz, amit még soha senki Magyarországon

Búzakeményítő gyárat épít Visontán.

Magyarország egyetlen búzakeményítő gyára épül meg a Heves megyei Visontán 93 millió eurós beruházásban, a Visonta Projekt Kft. 33 ezer négyzetméteren épülő üzeme 250 munkahelyet teremt, és további 500 beszállítónak ad munkát 2018 végére. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az alapkő letételekor azt mondta, a beruházás a modern magyar élelmiszeriparról és mezőgazdaságról is szól, hozzájárul majd a gazdaság versenyképesebbé tételéhez.

A gyár modern technológiával állít elő különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket további felhasználásra főként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára. Varga Mihály kiemelte, a létrejövő üzem magas hozzáadott értékű új termékeket gyárt, működésével olyan új piaci lehetőségek nyílnak meg, amelyek belföldön és külföldön is hozzájárulnak majd a magyar gazdaság növekedéséhez.

Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Visonta Projekt Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén Visontán.
(MTI Fotó: Komka Péter)

A beruházás kedvező az ipari felhasználók és mezőgazdasági termelők számára is, hosszú távú és stabil beszállítási lehetőséget teremt – tette hozzá a miniszter, aki szerint kedvezőek a folyamatok stratégiai ágazatokban: a mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta 55 százalékkal, az élelmiszeriparé 45 százalékkal bővült. Az élelmiszeripar adja a bruttó nemzeti termék 2,4, a mezőgazdasággal együtt 5,8 százalékát, részesedése az ipari termelésből 12 százalék.

Varga Mihály a kormányzat stratégiai céljai közé sorolta a feldolgozott termékek arányának tíz százalékra emelését az exportban, a 36 százalékos importhányad csökkentését, az élelmiszer-feldolgozó iparág ötszázalékos emelkedését a következő egy-másfél évben. A visontai beruházás jól illeszkedik a kormányzati célokhoz – közölte a tárcavezető.

Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa a rendezvényen ismertette: a kft.-t 2015-ben alapították Szíjj Lászlóval. A kormány kiemelt beruházássá nyilvánította és 20 millió euróval támogatta a visontai projektet. A befektetők 25 millió eurót tettek a beruházásba, a költségek fennmaradó részét hitelből fedezik. Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel hulladékmentesen. Ezt Heves és Szolnok megyéből szeretnék beszerezni. A tulajdonos azt mondta, az előállított termékek 70 százalékát exportra szánják.

A keményítőgyár a Mátrai Erőművel kötött megállapodás alapján hulladékgőzt és tranzit nélküli elektromos áramot vesz igénybe a beruházáshoz és az üzemeltetéshez. A gyár várhatóan 2018 májusára épül fel, és néhány hónap próbaüzem után kezdi el a termelést. Horváth László, a térség fideszes képviselője fontosnak nevezte, hogy van magyar tőke, magyar befektető, aki ezt a helyet választotta fejlesztéséhez. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik