Gazdaság
Online-szerencsejatek(960x640).jpg (Array)

Online fogadás: odacsapott Orbánéknak egy uniós intézmény

24.hu
24.hu

2017. 04. 05. 10:42

Korábban a témában:

Mind a 2014. július 15-e előtti, mind a megváltozott, azóta érvényes magyar szabályok az uniós jogba ütköznek – erre jutott az Európai Bíróság egyik főtanácsnoka. Ez nem vetít elő túl sok jót az Orbán-kormány számára, mert a főtanácsnoki indítványok nagy többségét szokta elfogadni az Európai Bíróság – amely csak most kezd tárgyalni erről az ügyről.

Az Unibet vitte perre az ügyet. A lényege, hogy 2014 nyara előtt a magyar szabályozás lényegében kizárta a Magyarországon régóta nem működő vállalkozásokat, hogy online szerencsejáték-szolgáltatást nyújtsanak. A főtanácsnok szerint ez “nem megengedhető módon korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságát”, amely egy uniós alapjog.

Aztán a megváltozott szabály már egyformán kezeli a magyar és a külföldi szerencsejáték-szervezőket, ám azzal komoly átláthatósági problémái vannak az uniós főtanácsnoknak. A főtanácsnok különösen azt kifogásolja, hogy a koncessziós jog odaítélésére jogosult magyar hatóság – amely akkor sem köteles kiadni az engedélyt, ha a kérelmező teljesítette a megbízható szerencsejáték-szervező státusz megszerzéséhez szükséges feltételeket – olyan széles mérlegelési mozgástérrel rendelkezik, amely nem biztosítja egy objektív és előzetesen ismert kritériumokon alapuló pályáztatási eljárás lebonyolítását.

A főtanácsnok annak megállapítását javasolja az Európai Bíróságnak, hogy a 2014. július 15-e utáni szabályozás is a szolgáltatásnyújtás szabadsága jogellenes korlátozásának minősül.

Végül a főtanácsnok azt is hangsúlyozza, hogy az uniós jogba ütköző magyar szabályok alapján nem szabhatók ki szankciók sem.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.