Gazdaság

20 millióra bírságolták a Cofidist a hitelei miatt

24.hu
24.hu

2017. 03. 23. 11:06

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 millió forint bírsággal sújtotta a Cofidis magyarországi fióktelepét, mert a cég egyes szerződéseinél megsértette a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfékszabályokat.

A jegybank csütörtöki közleménye szerint ezen felül nyilvántartási és adatszolgáltatási problémákat is feltárt a Cofidisnél.

Az MNB hivatalból vizsgálta, hogy a cég miként tesz eleget a jövedelemarányos törlesztőrészletre (JTM) és a hitelfedezeti mutatóra (HFM) vonatkozó jogszabályoknak, az úgynevezett adósságfék-előírásoknak.

A 2015. január 1-jétől kezdődő időszakot áttekintő vizsgálat megállapította, hogy a fióktelep több, hitelkiváltással együtt folyósított szabad pénzeszköznél nem alkalmazta a JTM-előírásokat, és egyes esetekben

a jogszabályi limitnél magasabb törlesztőrészletet határozott meg ügyfeleinek.

Az MNB talált olyan ügyleteket is, ahol a JTM meghatározásánál figyelmen kívül hagyták a pár nappal korábban (a cég által ugyanazon ügyfélnek) folyósított hitel törlesztőrészletét, holott a havi adósságszolgálatba az ügyfél valamennyi ismert hiteltartozását be kell számítani.

A fióktelep hitelkihelyezéssel összefüggő belső folyamatai és eljárásai nem álltak összhangban a túlzott eladósodást védő jogszabályi előírásokkal, és az ügyfelek fennálló tartozásait érintő nyilvántartási hiányosságok miatt az előírt mértékű törlesztőrészlet sem volt szabályszerűen meghatározható az új hitelkihelyezéseknél – állapította meg a jegybank.

Az MNB a szabálytalanságok miatt 20 millió forint bírságot szabott ki,

és kötelezte a Cofidist, hogy a hitel- és pénzkölcsönnyújtási tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően végezze, gondoskodjon olyan belső folyamatok és nyilvántartások kialakításáról, melyek biztosítják a jövedelemarányos törlesztőrészlet meghatározására vonatkozó előírások betartását.

A fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfékszabályok a hitelfelvételeknél – az igazolt nettó jövedelem és az ingatlan értékének függvényében – korlátozzák a törlesztőrészletek és a felvehető hitelösszeg nagyságát is. Forintalapú, ingatlanfedezet mellett nyújtott jelzáloghitel esetén, ha a hiteligénylő(k) összevont havi nettó jövedelme 400 ezer forint alatti, a havi törlesztőrészlet legfeljebb e jövedelem 50 százaléka, a felvehető hitel összege a megvásárolni kívánt ingatlan értékének maximum 80 százaléka lehet.

Az MNB a közlemény szerint kiemelt figyelmet fordít a JTM rendelet betartásának ellenőrzésére, és az e körben elkövetett jogsértéseket szigorúan szankcionálja.

(mti-nyomán)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.