AppleMark
Gazdaság

19 milliárd forintos kérdés Polt Péternek

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 03. 21. 15:28

Matolcsy "ismeretlen tettese" után két éve nyomoznak, de a legfőbb ügyész még időt kért.

Szabó Szabolcs (Együtt) azért fordult Polt Péterhez, hogy megtudja, hol tart a nyomozás a Széchenyi Bank ügyében, mikorra várható vádemelés „Töröcskei István és tettestársai ellen”.

A független képviselő emlékeztetett rá, hogy az Államadósság Kezelő Központ egykori vezetője, az MNB vizsgálata alapján, mintegy 19 milliárd forintos kárt okozhatott, ezért a jegybank már két éve ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Szabó arról is kérdezte a legfőbb ügyészt, nyomoznak-e más feljelentés alapján ugyanezen elkövetői kört érintően a Széchenyi Bankban történtek miatt, és pontosan mit tettek eddig az igazság kiderítéséért.

Mi az ügyészség álláspontja az érintett bankban elkövetett pénzügyi szabálytalanságok, gazdasági társasági irányítási törvénysértések és hitelintézeti csalások ügyében?

Mint korábban megírtuk, az MNB hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélésekre utaló, büntetőjogilag értékelhető cselekmények gyanúja miatt fordult a nyomozó hatósághoz, de nyomozás csak hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik.

Kiderült, hogy Polt Péternek egyelőre nincs is álláspontja az ügyről, arra jövő decemberig várni kell.

A legfőbb ügyész azt írta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya már 2015. február 18-a óta nyomoz „különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt”, a Fővárosi Főügyészség felügyelete mellett.

A nyomozást eredetileg Varju László feljelentése alapján rendelték el, ahhoz csatolták az MNB, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Széchenyi Bank végelszámolójának feljelentését.

A nyomozás folyamatban van, annak határidejét a Legfőbb Ügyészség legutóbb 2017. június 18. napjáig hosszabbította meg, befejezésének várható időpontja 2018 decembere.

Az ügyben még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként, de voltak lefoglalások, megkeresések, az iratok beszerzése, a tanúk a kihallgatása pedig folyamatos. A beszerzett iratok, adatok értékelését és elemzését követően lehet a személyre szóló büntetőjogi felelősséget vizsgálni – írta Polt Péter, aki szerint az ügyészség csak a nyomozás befejezése után, a bizonyítékok összessége alapján alakítja ki álláspontját.

Töröcskei néhány napja lapunknak ártatlanságát hangoztatta, de mint mondta: számol azzal, hogy gyakorlatilag mindent elvehetnek tőle.

A Transparency International korábban furcsállotta, hogy a Széchenyi Bank ügyében ennyi idő alatt nem azonosították a felelősöket, vagy nem vonták le azt a következtetést, hogy nem történt bűncselekmény.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.