Gazdaság

19 milliárd forintos kérdés Polt Péternek

Matolcsy "ismeretlen tettese" után két éve nyomoznak, de a legfőbb ügyész még időt kért.

Szabó Szabolcs (Együtt) azért fordult Polt Péterhez, hogy megtudja, hol tart a nyomozás a Széchenyi Bank ügyében, mikorra várható vádemelés „Töröcskei István és tettestársai ellen”.

A független képviselő emlékeztetett rá, hogy az Államadósság Kezelő Központ egykori vezetője, az MNB vizsgálata alapján, mintegy 19 milliárd forintos kárt okozhatott, ezért a jegybank már két éve ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Szabó arról is kérdezte a legfőbb ügyészt, nyomoznak-e más feljelentés alapján ugyanezen elkövetői kört érintően a Széchenyi Bankban történtek miatt, és pontosan mit tettek eddig az igazság kiderítéséért.

Mi az ügyészség álláspontja az érintett bankban elkövetett pénzügyi szabálytalanságok, gazdasági társasági irányítási törvénysértések és hitelintézeti csalások ügyében?

Mint korábban megírtuk, az MNB hűtlen kezelés, hanyag kezelés, illetve további pénzügyi visszaélésekre utaló, büntetőjogilag értékelhető cselekmények gyanúja miatt fordult a nyomozó hatósághoz, de nyomozás csak hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik.

Kiderült, hogy Polt Péternek egyelőre nincs is álláspontja az ügyről, arra jövő decemberig várni kell.

A legfőbb ügyész azt írta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya már 2015. február 18-a óta nyomoz „különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt”, a Fővárosi Főügyészség felügyelete mellett.

A nyomozást eredetileg Varju László feljelentése alapján rendelték el, ahhoz csatolták az MNB, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Széchenyi Bank végelszámolójának feljelentését.

A nyomozás folyamatban van, annak határidejét a Legfőbb Ügyészség legutóbb 2017. június 18. napjáig hosszabbította meg, befejezésének várható időpontja 2018 decembere.

Az ügyben még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként, de voltak lefoglalások, megkeresések, az iratok beszerzése, a tanúk a kihallgatása pedig folyamatos. A beszerzett iratok, adatok értékelését és elemzését követően lehet a személyre szóló büntetőjogi felelősséget vizsgálni – írta Polt Péter, aki szerint az ügyészség csak a nyomozás befejezése után, a bizonyítékok összessége alapján alakítja ki álláspontját.

Töröcskei néhány napja lapunknak ártatlanságát hangoztatta, de mint mondta: számol azzal, hogy gyakorlatilag mindent elvehetnek tőle.

A Transparency International korábban furcsállotta, hogy a Széchenyi Bank ügyében ennyi idő alatt nem azonosították a felelősöket, vagy nem vonták le azt a következtetést, hogy nem történt bűncselekmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik