Gazdaság

Örül a Roszatom a brüsszeli döntésnek

paksi-atomeromu(210x140).jpg (Array)
paksi-atomeromu(210x140).jpg (Array)
Épülhet a szép új erőmű, szárnyal a magyar-orosz barátság.

Üdvözölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a paksi bővítést. Közleményükben azt írják:

A paksi atomerőmű két új blokkjának létesítése az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatok fontos projektje és örömmel kezdünk hozzá a megvalósítás tevőleges szakaszához.

Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese azt mondta: a beruházás „nemcsak Magyarország környezeti szempontból tiszta, megbízható és elérhető árú elektromos energiával történő ellátását biztosítja, hanem lendületet ad a magyar gazdaság fejlődésének, új munkahelyeket teremt és megrendeléseket biztosít a magyar ipar számára”.

A tájékoztatás szerint az orosz nyomottvizes VVER-technológia az egyik legkeresettebb a világon, a Roszatom pedig világelső a külföldi atomerőművek építése terén. Jelenleg Európa, a Közel-Kelet, Észak-Afrika, valamint az ázsiai csendes-óceáni térség 12 országában 34 atomerőművi blokkot létesítenek, tíz évre szóló külföldi megrendelésállományuk 2016 végén meghaladta a 133 milliárd dollárt.

Az LMP népszavazást kezdeményezett az óriásberuházás megakadályozása érdekében, amit a Greenpeace is élesen bírált. A környezetvédők szerint az orosz atomerőmű növeli az ország egyébként is súlyos energiafüggőségét, és piactorzító hatása miatt a megújuló energiaforrások sem tudnának megfelelő mértékben terjedni hazánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik