Gazdaság

A magyarok szerint Paks 2 veszélyezteti függetlenségünket

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, január végén, 1503 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a paksi atomerőmű esetleges bővítésének megítélését.

A magyarok többsége szerint a paksi erőmű esetleges bővítése költséges, túlzott méretű adósságot jelent az ország számára

– derül ki a Publicon Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített felméréséből.

Az Oroszországgal történt megállapodás kiszolgáltatottá teszi az országot, és összességében kedvezőtlen. Az is kiderült, az emberek politikai táborok mentén ítélik meg a paksi bővítés kérdését: a Fidesz-szavazók másként látják, mint a “többiek”.

Túlzott eladósodás

Ami a részleteket illeti, a megkérdezettek többsége, majd’ fele (47 százalék) szerint a paksi atomerőmű bővítése nagyon költséges, túlzott méretű adósságot jelent az ország számára. Mindössze a válaszadók harmada (34 százalék) mondta azt, hogy a beruházás hosszútávon kedvező, és ezért még a nagy adósság is elfogadható.

Ez utóbbi vélemény a Fidesz-szavazók és a paksi erőmű vonzáskörzetét jelentő dél-dunántúliak körében van többségben 62, illetve 52 százalékkal. Az összes többi, vizsgált társadalmi csoport úgy gondolkodik, hogy az adósságvállalás túlzó; leginkább a DK (83 százalék), és az MSZP (70 százalék) szavazói.

Magyarország függetlensége

Az Oroszországgal kötött megállapodás 44 százalék szerint teszi kiszolgáltatottá Magyarországot, 35 százalék gondolja azt, hogy nem érinti országunk függetlenségét. Ebben az esetben egyedül a Fidesz szavazók akik másként gondolkodnak: náluk többségben van (58 százalék) az a vélemény, hogy a megállapodás nem érinti hazánk függetlenségét.

A megkérdezettek többsége (43 százalék) azt gondolja, hogy az Oroszországgal történt megállapodás összességében kedvezőtlen, a válaszadók egyharmada (34 százalék) gondolja inkább kedvezőnek. Itt is megfigyelhetők fenti eltérések a válaszadók pártszimpátiája alapján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik