Gazdaság

Greenpeace: a kormány hiába tagadta, állami támogatás kell Paks 2-höz

Megírtuk, az EU jóváhagyta a Paks 2 bővítési terveit. Paks II megépítéséhez állami támogatásra van szükség.

A Greenpeace közleményben reagált a történtekre. Ebben azt írják:

A döntés rácáfol a kormány eddigi nyilatkozataira, miszerint nincs állami támogatás az új atomerőműben.

A Greenpeace Magyarország megbízásából készült független elemzés szerint piaci körülmények között az erőmű hosszú távon is életképtelen lenne, ezért a magyar adófizetőknek évtizedekig forintszázmilliárdokkal kéne támogatnia Paks II-t. Az unió által támasztott feltételekkel még tovább növekedtek a projekt kockázatai és várható veszteségessége.

Úgy látják, a kormány hiába tagadta éveken át, az Európai Bizottság (EB) mai döntéséből egyértelműen kiderül: állami támogatásra van szükség az új paksi atomerőmű megépítéséhez. Azt írják, az EB-döntés egybevág a Greenpeace Magyarország megbízásából készült Candole Partners-tanulmány következtetéseivel, mely azt is kimutatta, hogy Paks II üzemeltetéséhez akár évi 285 milliárd forint állami támogatásra is szükség lehet.

Ezt az összeget a magyar adófizetők fizetnék meg, miközben ugyanennyi pénzből évente akár 253 000 hazai háztartás áramszükségletét is meg lehetne oldani napelemekkel. Paks II piactorzító hatása miatt azonban a megújuló energiaforrások nem tudnának megfelelő mértékben terjedni hazánkban.

Szerintük Paks II csak tovább növelné az ország már amúgy is súlyos orosz energiafüggőségét, miközben a megújuló energiarendszerek kiépítésével Magyarország a megújulók és az energiafüggetlenség pályájára állhatna.

Az állami támogatás azt jeleni, hogy az új atomerőművet a magyar lakosságnak kéne megfizetnie. Az Unió által támasztott feltételekkel pedig tovább növekedtek a projekt kockázatai és várható veszteségessége. A mai brüsszeli döntés még egyértelműbbé teszi: Paks II-t nem szabad megépítenie Magyarországnak

– mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország energiakampány-felelőse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik