Közélet

Államtitkokat cserél a kormány az oroszokkal

Azt nem mondják meg, hogy milyeneket.

Minősített adatokat, azaz államtitkokat is cserélhet április elsejétől a magyar és az orosz kormány – írja a Magyar Nemzet. Az erről szóló határozat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A Külügyminisztérium által kiadott közlésből nem derül ki, konkrétan milyen típusú adatokat osztanánk meg az oroszokkal, ami uniós és NATO-tagként azért korántsem mindegy.

Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja azt mondta: az ehhez hasonló formális megállapodások nem szokatlanok két állam kapcsolatában, de az aggasztó, hogy számára sem egyértelmű, milyen minősített adatokat küldenénk az oroszokkal. Úgy véli, jó eséllyel a paksi bővítés részletei is köztük lesznek, így Moszkvában és Brüsszelben is többet tudnak majd a több ezer milliárdos projektről, mint a magyar állampolgárok.

Az LMP-s politikus attól nem tart, hogy az adatok cseréje uniós vagy NATO-titkokat sértene, mert az ilyen adatközlés a szövetségesekkel egyeztetve zajlik. Hozzátette: a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén részletes tájékoztatást kér az orosz-magyar megállapodásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik