Gazdaság

Emelné a kenyér árát a Pékszövetség

Szörnyű és tarthatatlan a pékágazat helyzete, európai összevetésben is túl olcsó a kenyér a pékek szerint.

A Magyar Pékszövetség elkerülhetetlennek tartja a kenyér árának emelését, a sütőipar helyzetének javítását célzó tárgyalásokra nyitottak a kiskereskedelmi láncok – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), ami megbeszélést szervezett a sütőipar szereplőinek Budapesten.

A NAK a találkozó után közleményben közölte, hogy a megbeszélésen a pékszövetség mellett valamennyi áruházláncot meghívták, közülük a CBA, a Coop és a Tesco képviseltette magát. A tárgyaláson részt vett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A közlemény szerint Nagy szorgalmazta a sütőipar helyzetének rendezését, jelezve, hogy ellenkező esetben nőhet a szürkegazdaság aránya az ágazatban, vagy a termékek minőségének romlásával kell számolni.

Pékpanasz

Szilágyi Péter, a Magyar Pékszövetség tanácsadója a megbeszélésen kifejtette: a sütőipari vállalkozások helyzete évek óta tarthatatlan. Árbevétel-arányos bruttó jövedelmezőségük 2 százalék körül alakul, ez az alacsony eredményszint nem teszi lehetővé a szükséges fejlesztéseket, korszerűsítéseket. Szerinte a sütőipar az egyik leginkább kézimunkaigényes szakágazat, ezért a munkaerő költségének változásai az átlagnál érzékenyebben érintik a sütőipari vállalkozásokat.

Szeretnék elérni, hogy legalább a munkaerőköltség növekedését érvényesíteni tudják az áraikban.

A résztvevő áruházláncok jelezték, hogy megértik a sütőipari vállalkozások problémáit, és nyitottak a tárgyalásra – közölte a NAK. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke eredményesnek ítélte a találkozót, konstruktívnak nevezte az áruházláncok hozzáállását.

Itt találsz olcsó kenyeret

Idézte az Eurostat adatait, miszerint 1 kilogramm fehérkenyér ára az Európai Unióban átlagosan 2,1 euró, Magyarországon viszont csupán 0,88 euró. Ennél a közösségben csak Bulgáriában alacsonyabb a kenyér ára.

A kamara adatai szerint a hazai sütőiparban kb. ezer vállalkozás működik, az ágazat bruttó termelési értéke mintegy 156 milliárd forint. A sütőipar megközelítőleg 23 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországon az egy főre jutó éves kenyérfogyasztás 37 kilogramm körül alakul.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik