Gazdaság

Csökkenhet a kenyér áfája

A jövőben tovább folytatódhat az élelmiszerek áfájának csökkentése - a tejföl, túró, a hal és a kenyér került szóba.

Az áfacsökkentés ügyében a kormány mindig a gazdaság teljesítőképességének függvényében tud “lépni egyet-egyet előre”. Jelenleg felelőtlen lépés lenne egyszerre csökkenteni, ezt a gazdasági helyzetünk nem engedi. Az élelmiszerek áfacsökkentése ezért egy folyamat része – idézi az MTI Nagy Istvánt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkárát.

A folytatást illetően azt mondta, több nagyon jó kezdeményezés érkezett be a tárcához a terméktanácsoktól, ezek egyike lehet például a tejföl és a túró adótartalmának mérséklése.

Ezen termékek előállítása friss magyar tejből történik, fogyasztásuk élénkülését és piaci helyzetüket nagyban erősítené, ha az áfacsökkentés folyamatába ezek a termékek is bekerülhetnének. Ezt az FM akceptálta, készülnek az ezekre vonatkozó tervek.

Hasonló javaslatok érkeznek a hal és a kenyérfélék áfájának csökkentése kapcsán

– tette hozzá.

Eddig a sertés tőkehús, a friss tej, a tojás és a baromfihús áfája csökkent 5 százalékra.

Az államtitkár a 16. Napkori Nemzetközi Böllérversenyen beszélt, ahol tizenhat főzőcsapat mérte össze tudását. Kihirdették a böllérek legjobbját, díjazták a legjobb hurkát, toroskáposztát, kolbászt, fogópálinkát, forralt bort, a közönség pedig a legnépszerűbb csapatot választhatta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik