Élelmiszer (Array)
Gazdaság

1,8 százalékos drágulás volt decemberben, egyre többet fizetünk az ételért és a gyógyszerért

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 13. 10:22

A fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek 2016-ban az előző évhez képest, decemberben pedig átlagosan 1,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az előző hónaphoz képest az árak átlagosan 0,4 százalékkal nőttek decemberben. Decemberben az éves maginfláció 1,7 százalék volt a novemberi 1,6 és az októberi 1,5 százalékot követően. A maginfláció több mint két éve nem volt ilyen magas.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a decemberi emelkedésben alapvetően az üzemanyagok árdrágulása játszott szerepet, de az élelmiszereknél szintén gyorsult a drágulás.

Az éves adatokat tekintve a szeszesitalok, dohányáruk drágultak leginkább, de átlag fölött emelkedett az élelmiszerek és a szolgáltatások ára is – közölte.

Drágultak az élelmiszerek

Tavaly az év egészében az élelmiszerárak 0,7 százalékkal nőttek a megelőző évhez képest. A szeszes italok, dohányáruk 2,3 százalékkal drágultak. A szolgáltatások ára átlagosan 1,5, a tartós fogyasztási cikkeké 0,5, a ruházkodási cikkeké 0,4 százalékkal emelkedett.

Az egyéb cikkekért – amibe a járműüzemanyagok is beletartoznak – 2,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, a háztartási energia ára 0,1 százalékkal mérséklődött.

Decemberben az élelmiszerek ára 1,3 százalékkal emelkedett 2015 decemberéhez viszonyítva. Ezen belül

a cukor ára 16,3, a friss zöldségeké 6,0, az idényáras élelmiszereké átlagosan 3,6, a sajté és a péksüteményeké 2,7, a tejé 2,6 százalékkal nőtt.

A sertéshús ára 8,5, a baromfihúsé 3,6 százalékkal csökkent.

Egyre több pénzt visz el a gyógyszer

Átlag felett, 3,5 százalékkal drágultak az egyéb cikkek – gyógyszerek, üzemanyagok, a lakással, háztartással, testápolással kapcsolatos, valamint a kulturális cikkek. Ezen belül az üzemanyagokért 6,8 százalékkal kellett többet fizetni.

A szeszes italok 0,7, a dohányáruk 4,3 százalékkal, együtt átlagosan 2,5 százalékkal drágultak.
A szolgáltatások 1,9, a ruházati termékek 0,5 százalékkal kerültek többe, amiből a postai szolgáltatások tarifáinak 2,4, és a tévé-előfizetési díjak 5,2 százalékos emelkedése ugrik ki, de az üdülési szolgáltatások is 3,2 százalékkal drágultak.

A háztartási energia ára nem változott, de ezen belül a tűzifa 4,1 százalékkal drágább, a palackos gáz viszont 8,8 százalékkal olcsóbb lett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,5 százalékkal, a telefonokért például 3,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly decemberben, mint egy évvel korábban.

Tavaly novemberhez viszonyítva decemberben az élelmiszerekért 0,1 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a tojásért 5,3, az idényáras élelmiszerekért 1,5, a tejért 1,2, a sajtért 0,8 százalékkal.

A sertéshús ára 1,3, a baromfihúsé 1,4, az étolajé 0,8 százalékkal csökkent. A legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal az egyéb cikkek drágultak, ezen belül az üzemanyagok 4,1 százalékkal. A szeszes italok, dohánytermékek ára 0,2, a szolgáltatásoké 0,1 százalékkal nőtt.

A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan nem változott decemberben az előző hónaphoz viszonyítva, a ruházkodási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.