Gazdaság

A többség a nyugdíjrendszer bedőlésére számít

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 10. 12:40

Már a magyarok 69 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgoznia kell.

A K&H Biztosító éves reprezentatív felmérése a magyarok csaknem négyötöde a jelenleginél rosszabb vagy sokkal rosszabb életszínvonalra számít aktív évei után, sokan azonban mégsem takarékoskodnak nyugdíjcélra.

A kutatást ismertetve a cég életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője azt mondta, a magyarok 22 százalékának van nyugdíjcélú megtakarítása. Kuruc Péter ugyanakkor pozitívumként kiemelte, hogy a tavalyinál 4 százalékponttal többen, a válaszadók 17 százaléka szerint vállalkozása biztosítja majd a nyugdíjas megélhetését.

A nyugdíjrendszer összeomlására leginkább a harmincas korosztály számít, 78 százalékuk szerint fog ez bekövetkezni, míg a negyveneseknél 70, az ötvenes korosztályban 41 százalék ez az arány.A válaszadók 57 százalékának van valamilyen megtakarítása. A legtöbben (42%) általános biztonsági tartalékkal rendelkeznek, amit a nyugdíjcélú megtakarítás követ 39 százalékkal. Lakásfelújításra 22 százalék, gyermeke taníttatására a válaszadók 18 százaléka tesz félre.

Tavaly 29-ről 34 százalékra nőtt azok aránya, akik nem számítanak arra, hogy megélik a nyugdíjas kort, pedig a statisztikai hivatal adatai szerint nő a születéskor várható átlagos élettartam, 2015-ben a nőknél 78, a férfiaknál 72 év volt.

Egyre népszerűbbek a pár éve elérhető nyugdíjbiztosítások, 10-ről 14 százalékra nőtt a konstrukcióban gondolkodók aránya, ami főleg a magasabb jövedelműek és végzettségűek esetében jellemző, amiben a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kampányának is része lehet.

Kuruc Péter jó hírnek nevezte, hogy csökken azok aránya, akik még egyáltalán nem spórolnak. A harmincas  korosztály több mint a fele, a negyvenesek alig fele, az ötvenes korosztály 38 százaléka nem kezdett még hozzá a nyugdíjcélú megtakarításhoz.

A kutatásból kiderült az is, hogy a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők 12 százaléka rendelkezik maximum 999 ezer forinttal, 9 százalékuk 1-5 millió forint közötti összeggel, és mindössze 1 százalékuk rendelkezik 5 millió forint feletti megtakarítással.

A “vállalható” nyugdíjhoz havi szinten a jövedelem 15 százalékát szükséges megtakarítani a válaszadók szerint. Összegszerűen havi 20 ezer forintot jelöltek meg átlagosan a válaszadók – derült ki a felmérésből.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.