Gazdaság

Óriási körtepara van Magyarországon

körte (körte, )
körte (körte, )

A fagy- és a jégkárok miatt feleannyi körte sem termett az országban idén, mint egy átlagos évben – írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

Csengő Miklós sárospataki körtetermesztő a napilapnak elmondta: az átlagosan megtermett körtemennyiség csupán 35 százalékát takaríthatta be az idén, mivel a tavaszi fagyok súlyos károkat okoztak és az egyik táblájában jég pusztított. A Bodrogközbben, Zalában és Szatmárban a nyári jégverés egyes ültetvényeken a termés kilencven százalékát elpusztította.

Csengő jelezte, hogy az alacsony termésmennyiség miatt a Bosc kobak (Alexander) felvásárlási ára a tavalyihoz képest húsz százalékkal emelkedett, 130 forint helyett csaknem 160 forint kilónként, ám ez nem pótolja a termesztők veszteségeit. A másik két meghatározó fajta, a Vilmos és a Packham’s ára csaknem annyi, mint 2015-ben, mert a fizetőképes kereslet erőteljesen befolyásolja a piaci lehetőségeket.

Magyarországon az utóbbi években 23-28 ezer tonna körte termett, most azonban valószínűleg feleennyit sem szedtek; ez hiányt okoz a hazai piacon, ahol már megjelent az olasz körte – ismertei a Magyar Hírlap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik