Gazdaság

Milliárdokkal támogatja szomszédjait az EU

24.hu
24.hu

2016. 09. 19. 21:07

Fehéroroszországnak, Azerbajdzsánnak, Egyiptomnak és Palesztinának is jut.

Csaknem 65 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá hétfőn az Európai Unió a szomszédságában lévő országoknak, a pénzből elsősorban Egyiptom, Azerbajdzsán, Fehéroroszország és Palesztina részesül.

Egyiptom 50, Palesztina 38,6 millió eurót kap a foglalkoztatottság bővítésére, a fiatalok munkanélküliségének mérséklésére, a nők helyzetének javítására és a vízgazdálkodás fejlesztésére. 41 millió eurót fordíthatnak a déli szomszédság partnerországai a közös kihívások kezelésére, például a biztonsági helyzet javítására és a gazdasági növekedés gyorsítására.

29 millió eurót kap Fehéroroszország a magánszektor fejlesztésére és a menekülthelyzet kezelésére, 13,5 millió pedig Azerbajdzsánnak jut a gazdaság diverzifikálására. További pénzt fordíthatnak a keleti országok a határvédelem erősítésére, valamint a fiatalok és a kis- és közepes vállalatok támogatására.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos azt mondta, hogy a megítélt összegekkel a társadalmi-gazdasági fejlődést, valamint a munkahelyteremtést kívánják elősegíteni.

Célunk, hogy a biztonság fokozásával, a fiatalok szerepvállalásának és a női jogok erősítésével javítsunk az életkörülményeken a Földközi-tenger déli térségében. A keleti partnereinket az ellenálló képességük erősítésében szeretnénk segíteni, támogatást nyújtva nekik a reformfolyamatban – közölte sajtótájékoztatóján. Szerinte „a jó reformok pozitív hatással lehetnek a gazdaság és a jogállamiság helyzetére, elősegíthetik a növekedést és munkahelyeket teremthetnek”. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.