Gazdaság

Korrupcióinfó: milliárdokat fizethetett a Klik alibitanulmányokért

Hadházy Ákos (Array)
Hadházy Ákos (Array)

Ráadásul a politikus szerint több alibitanulmányt készítettek, amelyek sok helyen szóról szóra megegyeznek egymással. A program költségvetése szerint csak bérköltségre 2 milliárd forintot fizettek, de 1,5 milliárdért vásároltak szellemi termékeket.

Napjaink olajozása a tanulmányírás – így foglalta össze Hadházy Ákos, az LMP társelnöke az Indexnek csütörtöki korrupcióinfóján, miért tartja egyszerű közpénzlopásnak a Köznevelés az iskolában című TÁMOP-pályázathoz hasonló állami projekteket.

Szerinte, ahogy a kilencvenes években az olajszőkítés volt a legjobb korrupciós üzlet, úgy most kamutanulmányok írásán lehet a legtöbbet nyerni.

Erre azután jutott, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a közérdekű adatigénylésére elküldte a 10 milliárd forintos TÁMOP-pályázat szerződéseit és a megvalósításhoz készült tanulmányokat, elemzéseket. Hadházy szerint a HRM Kft. által 25 millió forintért elkészített munkák teljesen szakmaiatlanok és nem érték meg a rájuk kifizetett közpénzt.

Úgy véli, hogy a szövegek több helyen értelmetlenek vagy egyszerű hülyeségek, lózungok. Ráadásul több különböző munkában is szerepelnek ugyanazok a felsorolások, bekezdések. A jelöletlen másolások alapján pedig úgy tűnik, mintha csak a terjedelmet dagasztották volna, hogy így is igazolják a rájuk elpazarolt közpénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik