Gazdaság

Álomfizetést kaphat a boltokban, csak ne kérdezze, mennyit

673 856 forint – ennyi az elérhető legmagasabb bruttó járandóság a Lidl-ben, bolti menedzseri pozícióban, írtuk pénteken a Pénzcentrumra hivatkozva. Ez a bruttó fizetés egyébként nettóban 448 115 forintot jelent, családi adókedvezmény nélkül. Gyerekszámtól függően persze a nettó ennél sokkal nagyobb is lehet, az adókedvezményt érvényesítve.

És ez a szép fizetés (plusz pótlékok, céges autó) ráadásul a diszkontlánc tájékoztatása szerint bárki számára elérhető, mert nem ritka náluk, hogy bolti dolgozóból lesz boltvezető.

Az Index korábbi cikkéből pedig az is kiderült, hogy az Aldinál  40 órában bruttó 543 300 forint a legmagasabb elérhető fizetés, boltvezetőként. Ez nettóban szintén (családi adókedvezmény nélkül) 361 295 forintot jelent. De van-e ennél feljebb is?

Licitre várva

Adódott a kérdés, vajon valóban ennyi-e ma a gázsiplafon a kiskereskedelemben, vagy van még ennél feljebb is. Ezért megkérdeztük a nagyobb külföldi és hazai láncokat arról, mennyi náluk a csúcs, vagyis hogy mennyit keres a legnagyobb fizetéssel rendelkező bolti vezető bruttóban. Arra is kíváncsiak voltunk, milyen juttatások járnak a kiemelkedő fizetéshez, s hány olyan dolgozó van, akiknek a munkáját ilyen szép összeggel ismerik el.

Firtattuk továbbá, hogy van-e lehetőségük a mezei bolti dolgozóknak, hogy a csúcsfizetés közelébe kerüljenek, vagy akár meg is kapják azt (karrierlehetőség). Azt gondoltuk, hogy ezekben a munkaerő-hiányos, ínséges időkben teríteni fogják a lapjaikat a boltláncok, kvázi egymásra licitálva, hogy hol lehet a legtöbbet keresni.

Csalódnunk kellett.

Titok!

A szomorú valóság az, hogy nem sikerült áttörnünk a falakat. A megfogalmazás ugyan eltérő volt, de az eddig beérkezett válaszokból mind az derült ki, a fizetés: titok. Ezt írta a Metro és a Tesco is, utóbbi azt is hozzátette, hogy akárcsak a Lidlben, náluk is számos olyan kolléga dolgozik, akik valamikor áruházi munkatársként kezdték, és ma már a központi irodában dolgoznak, vezető beosztásban.

Titok hogy mennyi, de versenyképes

Az Auchan szintén szigorúan bizalmasan kezeli a fizetési információkat, így konkrét adatokkal ők sem szolgáltak. Viszont kitértek arra, hogy tavaly október óta mennyit költöttek bérfejlesztésre, 1,2 milliárd forintot, és jelezték, úgy érzik, náluk versenyképesek a bérek,

  • az új dolgozók viszonylag hamar kaphatnak emelést,
  • vannak béren kívüli juttatások,
  • szociális háló,
  • segítik a szakmai fejlődést,
  • a karrierépítést,
  • dolgozói részvényprogramot kínálnak.

A CBA-tól sem tudtunk meg konkrétumot, ők a franchise rendszerre hivatkoztak, vagyis arra, hogy egymástól gazdaságilag független vállalkozásokból épül fel a magyar lánc. Emiatt az egyes üzletek saját hatáskörben maguk döntenek arról, hogy milyen bérezéssel javadalmazzák munkavállalóikat.

A központ rendelkezésére álló információi alapján azonban azt mégis kijelentették, hogy franchise partnereik az elmúlt időszakban már végrehajtottak, és az elkövetkezendőkben is foganatosítanak majd béremeléseket annak érdekében, hogy az ágazatban versenyképes fizetéseket tudjanak biztosítani a munkavállalók számára.

Beidéztek még egy korábbi Blokkk.com-os cikket is, ami a mérlegadatok alapján vizsgálta meg, hogy a tavalyi évben hogyan fizették a dolgozókat az egyes üzletláncok. Ez alapján azt állapították meg, hogy egyedül a CBA furakodott be a multi áruházak közé.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik