Gazdaság

A Tej Terméktanács ellátási gondokkal riogat

24.hu
24.hu

2016. 08. 18. 15:33

Korábban a témában:

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács sajtóközleményt adott ki a tejpiacot érintő főbb változásokról. Mint írják, a napokban, a sajtóban megjelent a mezőgazdasági termelői árakkal foglalkozó hírekhez kapcsolódóan az alábbi tejágazati kiegészítés szükséges.

Lassult a nyerstej árának csökkenése, de

Kétségtelen tény, hogy a hazai nyerstej árak csökkenése júliusban is folytatódott, azonban a csökkenés üteme lényegesen lelassult. A magyarországi átlagár az EU tagállamainak nyerstej áraiból felállított rangsor 25. helyét foglalja el – tették hozzá.

Az idei júliusi 65,90 Ft/kg hazai felvásárlási ár még így is 12 százalékkal alacsonyabb, mint a 2015. júliusi ár (74,51 Ft/kg), amikor is az elmúlt 5 év legalacsonyabb felvásárlási árát mértük.

Más európai országokban már emelkedik a nyerstej ára

Európában, illetve a környező országokban ugyanakkor már merőben más tendenciákat látunk. A spot (azonnali) piaci nyerstej árak 2016 áprilisában érték el mélypontjukat, azóta hónapról-hónapra emelkednek. A legnagyobb mértékű javulás június-július hónapokban volt megfigyelhető, augusztus hónapban az árak kis mértékben, de tovább emelkedtek.

A nyerstej spot piaci (Verona) ára 2016 augusztusában 44 százalékkal volt magasabb az áprilisi árnál.Ugyanezen időszakban 51 százalékkal emelkedett a külföldi eredetű teljes és 70 százalékkal a fölözött pasztörizált tej spot piaci ára. A Lodi nyerstej spot piaci ára 2016 augusztusában 48 százalékkal volt magasabb az áprilisi árnál. Ugyanezen időszakban 58 százalékkal emelkedett a külföldi eredetű teljes és 78 százalékkal a fölözött pasztörizált tej spot piaci ára. A nyerstej holland spot piaci ára 2016 augusztusában 64 százalékkal haladta meg az áprilisi árat. A németországi (Hannover) sajtárak (Gouda, Edamer) jellemzően 30 százalékos áremelkedésen vannak túl az elmúlt négy hónapban – sorolja a terméktanács közleménye.

Ez utóbbi azért is fontos adat szerintük, mivel 2015-ben több mint 25.000 tonna (!) sajt érkezett Németországból hazánkba. A 40 százalékos zsírtartalmú tejszín 2016. augusztusi ára 50 százalékkal magasabb az áprilisi árnál.

Magyar nyerstej kivitelre

Azt is mellétették, hogy a hazai nyerstej kiviteli árak trendje tipikusan megegyezik a spot piaci trenddel. A májustól mérhető javulás a kiviteli árakban is érezhető, a májusi még enyhe növekedést követően a júliusi 80,15 Ft/kg export ár már 43 százalékkal (!) magasabb, mint az áprilisi ár.

A fenti spot piaci változások változatlan irányú folytatása esetén fennáll a veszélye annak is, hogy a hazai tejtermelők akár szerződést is bonthatnak a hazai feldolgozókkal és elviszik a tejet Magyarországról.

Ellátási gondokhoz vezethet

A terméktanács szerint a mostanra elmélyült, igen elhúzódó válság miatt a hazai tejtermelők rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A hazai tejtermelők és a feldolgozók hazai tej és tejtermékekkel kívánják kiszolgálni a magyarországi kiskereskedelmi láncokat. Ha azonban a magyarországi nyerstajárak továbbra is a legmélyebben maradnak Európában, félő, hogy ellátási gondok is lehetnek.A 1308/2013/EK rendelet értelmében egy szakmaközi szervezet feladatai közé tartozik az ellátási lánc szereplői közötti párbeszéd, a termelés és a piac ismeretének és átláthatóságának növelése, a termelési potenciál előrejelzése, a piaci ártendenciák feljegyzése és a termékek forgalomba hozatalát érintő koordináció.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács minden lehetséges lépést megtesz a hazai tejtermelők életben tartása érdekében, és hasonlóra kéri partnereit is: a hazai tejtermelők életben tartásához a nyerstej, illetve az átadási árak rendezése nem tűrhet halasztást – szögezik le.

(A közleményben szereplő piaci adatokat a http://www.clal.it és a http://ec.europa.eu oldalakról vették át. )

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.