Gazdaság

Uniós forrásból segítenék ki a tejtermelőket – döntés nyáron várható

Nyáron várható uniós döntés a nehéz helyzetben lévő gazdák, tejtermelők megsegítéséről – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Az EU mezőgazdasági minisztereinek hollandiai informális tanácsülésén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egyeztetett Phil Hogan mezőgazdasági biztossal, valamint több tagállam tárcavezetőjével.

A tárca közleménye szerint Fazekas Sándor felhívta a biztos figyelmét a magyar termelők, főleg a tejtermelésben tapasztalt nehéz helyzetére, és kérte, hogy a bizottság fogadjon el uniós forrásból finanszírozott rendkívüli intézkedéseket a gazdák megsegítésére.

Phil Hogan elmondta: a bizottság dolgozik a lehetséges megoldási javaslatokon, amelyeket várhatóan a júniusi vagy a júliusi mezőgazdasági és halászati tanácsülésen mutat majd be a szakminisztereknek.

Elvileg nincs akadálya

A magyar tárcavezető felvetésére a biztos közölte: nincs akadálya, hogy idén is emelt összegben, 70 százalékos mértékben legyen lehetőség a területalapú támogatások előlegeinek kifizetésére, amely tavaly is jelentős segítséget jelentett a likviditási gondokkal küzdő gazdáknak. Hozzátette: intenzív egyeztetéseket folytat az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagjával annak érdekében, hogy uniós forrásból nyújthassanak célzott támogatást a bajban lévő termelőknek. A biztos számít a tagállamok, így Magyarország javaslataira is a tekintetben, hogy milyen feltételek alapján kerüljön sor a források elosztására a gazdák között, amennyiben erre lehetőség nyílik – közölte az FM.

A közleményben a miniszter emlékeztetett arra, hogy az Oroszországgal szemben politikai alapon bevezetett szankciókra válaszul elrendelt mezőgazdasági exporttilalom nagymértékben hozzájárult a piaci válsághelyzet kialakulásához. Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy sikerül európai szintű megoldást találni a kialakult helyzetre annak érdekében, hogy ne az európai gazdákkal fizettessék meg az uniós politikai döntések árát.

A magyar tárcavezető tárgyalásokat folytatott holland, osztrák, bolgár, szlovén, román, ciprusi és horvát kollégáival, valamint a 2016 második fél évében soros EU-elnökségi pozíciót betöltő Szlovákia agrárminiszterével. Mivel a tejszektor válsága minden tagállamot sújt, egyetértés mutatkozott abban, hogy egységes európai cselekvésre van szükség. Emellett az elsősorban a kelet-közép-európai országokban bekövetkezett, közelmúltbeli természeti csapások által sújtott termelők megsegítésére is szükség van – közölte a tárca.

Ezek szerint mégsem jön Kánaán a tejágazatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik