Gazdaság

IMF: a tömeges kivándorlás miatt kézifékezik a régiónk

IMF_logo(1)(960x640).jpg (Array)
IMF_logo(1)(960x640).jpg (Array)

Kelet-Európa az elmúlt negyedszázad alatt 20 millió állampolgárát veszítette el a gazdasági célú kivándorlás miatt (ez összesen felér Magyarország és Csehország teljes népességével), ami a teljes térség népességének több mint 5%-a.

Ez az exodus olyan méreteket öltött, hogy lassítja a régió felzárkózását Nyugat-Európához – mutatnak rá friss elemzésükben a Nemzetközi Valutaalap közgazdászai.

Elsősorban a fiatal és képzett munkaerőt szívták el a fejlettebb országok, és a folyamat egyenesen szakemberhiányt okoz a kelet-európai országokban.

Az emberek elsősorban Nyugat-Európát választották, 10-ből 8-nak ezek az országok voltak a célországok, az élen Németország, Olaszország és Spanyolország áll. Emellett minden tizedik kivándorló az Egyesült Államokat választotta.

Az IMF szakértői javaslatokat is megfogalmaznak.

  • Több pénzt kell adni az embereknek a hazájukban, amit elkölthetnek: azaz a beruházásokat és a hosszú távú növekedést leginkább a munkára rakódó terhek elkerülése és a fogyasztást terhelő adók növelése ösztönzi.
  • Növelni kellene az intézmények és a gazdaságpolitika minőségének javítását, amivel lényegesen vonzóbbá lehetne tenni az otthonmaradást és akár a kivándorlókat is vissza lehet csábítani, valamint kelet-európai munkakeresésre ösztönözni.
  • Az Európai Unió számára azt javasolják, hogy mivel ez az exodus összeurópai szinten hasznos, ezért érdemes átgondolni a haszon újraelosztását, egy páneurópai megoldás megfogalmazását.

(Portfolió)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik