Gazdaság

Adózás: péntektől kérhető az egyszerűsített részletfizetés a NAV-tól

Több mint félmillió magánszemély élhet 2016. július 1-jétől az egyszerűsített részletfizetés lehetőségével. Akinek legfeljebb 200 ezer forint adótartozása van, az évente egyszer 6 havi pótlékmentes részletben törleszthet, amennyiben ezt kéri a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. A kérelem költségmentes.

A gyakorlatban annak a magánszemélynek, akinek legfeljebb 200 ezer forint adótartozása van, elegendő benyújtania egy kérelmet. Ebben lényegében két adatot kell feltüntetni: az adóazonosító jelet, illetve azt, hogy hány havi részletben törlesztene a magánszemély. Az egyszerűsítésnek köszönhetően az érintetteknek nem kell több oldalas adatlapot kitölteniük, valamint a megélhetési költségeikről igazolásokat gyűjteniük.Ügyfélkapuval rendelkezők a legkényelmesebben, akár otthonról – a FAM01-es nyomtatványon – is kérhetik a kedvezményt. A kitöltött nyomtatványt természetesen postán is fel lehet adni, vagy személyesen is be lehet vinni a legközelebbi ügyfélszolgálatra. De elég egy egyszerű kérés, amelyet akár az ügyfélszolgálaton szóban is meg lehet tenni. (Az ügyfélszolgálatok most pénteken – a köztisztviselők napjára tekintettel – zárva lesznek.)

A határozatot őrizzük meg fél évig

A NAV határozatot hoz, amelyben gyakorlatilag a kérelmet önti okirati formába. Tekintettel arra, hogy ebben szerepel az, hogy mikor és pontosan mennyit kell fizetni, érdemes fél évig jól megőrizni a határozatot, vagy rögtön ez alapján beállítani a banki átutalást.

Ugyanis ha valaki az esedékes részlet befizetését nem teljesíti, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ez esetben a hivatal a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

A kormány egyik legfontosabb célkitűzése a bürokrácia-csökkentés, amely az adózásban is maximálisan érvényesül. Július 1-jétől az egyszerűsített részletfizetés több mint félmillió magánszemélynek biztosít jelentős könnyebbséget. 2017-től megvalósul a lakosság teljes adó-adminisztrácómentessége, hiszen jövőre már senkinek nem kell számot adni megszerzett jövedelméről; az szja-bevallásokat a NAV tölti ki – írta közleményében az adóhatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik