Gazdaság

Titokzatos német lobbisták segítenek Orbánnak Paks ügyében

A 444.hu arra világít rá, hogy két, befolyásos német szereplő egyengetheti a paksi bővítést az Európai Bizottságnál.

Az egyik lobbista Günther Oettinger, az Európai Bizottság német biztosa, aki jelenleg a digitális ügyekért és a technológiai fejlesztésekért felelős Brüsszelben. Ő volt a Barroso vezette Bizottság energetikai biztosa, és így ő volt hivatalban akkor is, amikor 2013 decemberében a hozzá tartozó főigazgatóság előzetesen jóváhagyta a magyar-orosz megállapodást a paksi bővítésről.

A másik Klaus Mangold, aki jelenleg egy német tanácsadó irodát vezet, és ő az elnöke a Német Gazdaság Keleti Bizottsága nevű szervezetnek. Utóbbi közvetlen kapcsolatban áll Putyinnal és a Kreml-el. Mangold felügyelő bizottsági tag a Rothschild bankházban. Ennek a bankháznak a tanácsadó cége írta a magyar kormány megbízásából azt a tanulmányt, amely levezeti, hogy a paksi beruházás meg fog térülni, így nem merülhet fel a tiltott állami támogatás sem.

Politikai alkuk dönthetnek

Brüsszel lassan egy éve vizsgálja, hogy leállítsa-e a paksi atomerőmű bővítését. A lap forrásai szerint politikai döntés fog születni, melynek kereteit a kemény gazdasági érdekek, magyarán a pénzügyi alkuk határozzák meg.

A paksi beruházásba jó eséllyel bevonhatják a német Siemens céget, legalább 500 milliárd forintos megrendelést adva nekik. Cserébe a magyar kormány kezdi feladni a heves tiltakozását az Északi Áramlat 2 nevű orosz–német, tenger alatti gázvezeték megépítése ellen, írták.

A lap szerint e két figura feladata, hogy rábírják a német ipari és politikai lobbit, hogy Brüsszelben járjanak közbe Paks érdekében. Hogy ezért kapnak-e valamit cserébe Magyarországtól, azt nem tudjuk, írta a lap.

A német kancellár a Gazpromál kötött ki

A német-orosz barátságnak – “pragmatikus alapon” – nagy történelmi, diplomáciai, kulturális hagyományai vannak. Ennek általában a közép-kelet európai népek látták kárát. Poroszország és Oroszország háromszor osztotta fel egymás között Lengyelországot a 18. század végén. 1939-ben a Molotov-Ribbentrop paktum titkos záradékban a felek megállapodtak Európa keleti térségeinek érdekszférákra történő felosztásáról. Bár az Európai Unió megszületése száműzte a háborút, a különleges német-orosz barátság 1989 után is tovább él a gazdasági-üzleti különalkuk formájában. Németországban sokan vannak, akik boldogan csatlakoznak ehhez a hagyományhoz. Gerhardt Schröder volt német kancellár leköszönése után a Gazprom felügyelő bizottsági tagja lett 2006-ban. Ezért évente 250 ezer eurót (mintegy 67 millió forintot) kapott. Schrödert heves bírálatok érték, amiért pozíciót fogadott el a német-orosz Északi Áramlat 1 gázvezetékkel kapcsolatban, amelyért kancellársága idején latba vetette befolyását. Schröder kancellársága idején kebelbarátjává vált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, Schröder bevallása szerint az orosz diplomácia kifinomultsága elbűvölte. Illetve azt is nyilatkozta egyszer: egyedül az oroszok tekintetében érzi azt, amit a németeknél is, az őserőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik