Gazdaság

Titokzatos német lobbisták segítenek Orbánnak Paks ügyében

24.hu
24.hu

2016. 06. 21. 11:51

Korábban a témában:

A 444.hu arra világít rá, hogy két, befolyásos német szereplő egyengetheti a paksi bővítést az Európai Bizottságnál.

Az egyik lobbista Günther Oettinger, az Európai Bizottság német biztosa, aki jelenleg a digitális ügyekért és a technológiai fejlesztésekért felelős Brüsszelben. Ő volt a Barroso vezette Bizottság energetikai biztosa, és így ő volt hivatalban akkor is, amikor 2013 decemberében a hozzá tartozó főigazgatóság előzetesen jóváhagyta a magyar-orosz megállapodást a paksi bővítésről.

A másik Klaus Mangold, aki jelenleg egy német tanácsadó irodát vezet, és ő az elnöke a Német Gazdaság Keleti Bizottsága nevű szervezetnek. Utóbbi közvetlen kapcsolatban áll Putyinnal és a Kreml-el. Mangold felügyelő bizottsági tag a Rothschild bankházban. Ennek a bankháznak a tanácsadó cége írta a magyar kormány megbízásából azt a tanulmányt, amely levezeti, hogy a paksi beruházás meg fog térülni, így nem merülhet fel a tiltott állami támogatás sem.

Politikai alkuk dönthetnek

Brüsszel lassan egy éve vizsgálja, hogy leállítsa-e a paksi atomerőmű bővítését. A lap forrásai szerint politikai döntés fog születni, melynek kereteit a kemény gazdasági érdekek, magyarán a pénzügyi alkuk határozzák meg.

A paksi beruházásba jó eséllyel bevonhatják a német Siemens céget, legalább 500 milliárd forintos megrendelést adva nekik. Cserébe a magyar kormány kezdi feladni a heves tiltakozását az Északi Áramlat 2 nevű orosz–német, tenger alatti gázvezeték megépítése ellen, írták.

A lap szerint e két figura feladata, hogy rábírják a német ipari és politikai lobbit, hogy Brüsszelben járjanak közbe Paks érdekében. Hogy ezért kapnak-e valamit cserébe Magyarországtól, azt nem tudjuk, írta a lap.

A német kancellár a Gazpromál kötött ki

A német-orosz barátságnak – “pragmatikus alapon” – nagy történelmi, diplomáciai, kulturális hagyományai vannak. Ennek általában a közép-kelet európai népek látták kárát. Poroszország és Oroszország háromszor osztotta fel egymás között Lengyelországot a 18. század végén. 1939-ben a Molotov-Ribbentrop paktum titkos záradékban a felek megállapodtak Európa keleti térségeinek érdekszférákra történő felosztásáról. Bár az Európai Unió megszületése száműzte a háborút, a különleges német-orosz barátság 1989 után is tovább él a gazdasági-üzleti különalkuk formájában. Németországban sokan vannak, akik boldogan csatlakoznak ehhez a hagyományhoz. Gerhardt Schröder volt német kancellár leköszönése után a Gazprom felügyelő bizottsági tagja lett 2006-ban. Ezért évente 250 ezer eurót (mintegy 67 millió forintot) kapott. Schrödert heves bírálatok érték, amiért pozíciót fogadott el a német-orosz Északi Áramlat 1 gázvezetékkel kapcsolatban, amelyért kancellársága idején latba vetette befolyását. Schröder kancellársága idején kebelbarátjává vált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, Schröder bevallása szerint az orosz diplomácia kifinomultsága elbűvölte. Illetve azt is nyilatkozta egyszer: egyedül az oroszok tekintetében érzi azt, amit a németeknél is, az őserőt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.