Nagyvilág

Schröder tagadja a milliárdos búcsúajándékot

A most Gazprom-vezetőként tevékenykedő Gerhardt Schröder volt német kancellár saját állítása szerint nem tudott arról, hogy távozása előtt egy héttel egy milliárd eurós kezességet vállalt kormánya az orosz olajóriás német hitelfelvételéhez.

Kínos magyarázkodásra kényszerült Gerhardt Schröder volt német kancellár, miután kiderült, hogy távozása előtt egymilliárd eurós hitelfedezetet ajánlott kormánya az orosz Gazprom olajvállalatnak, mely komoly pozícióval várta a politika világából a gazdasági életbe lépő egykori államférfit. Kezességi ajánlatával a Schröder-kabinet egy héttel a távozása előtt épp annak az északi-tengeri gázvezetéknek a megépítéséhez nyújtott volna segítséget, mely beruházás megvalósítására létrehozott hármas konzorcium felügyelőbizottsági elnöke manapság maga az exkancellár.

Schröder mindenesetre mossa kezeit, elmondása szerint nem tudott a döntésről. A lényeg azonban szerinte nem is ez, derül ki a német Handelsblattnak adott interjújából, hanem az, hogy az orosz olajóriás eddig nem vette, és ezután sem fogja igénybe venni az ajánlott pénzügyi konstrukciót. Schröder szerint a garanciára egyáltalán nincs szükség, mert az építkezés első szakaszát a Gazprom saját forrásból akarja finanszírozni.

Csak másodjára állt rá

Az Észak-európai Gázvezeték Társaság (NEGP), melynek legfőbb tulajdonosa a Gazprom 2010-re tervezi az első Balti-tenger alatti csőág létesítését, mely Szibériából Szentpéterváron keresztül közvetlenül a német tengerpartig húzódnak. A második ág elkészültével évi 55 milliárd köbméterre kívánja növelni a vezeték kapacitását A négymilliárd eurós beruházásról a németországi választások előtt állapodott meg Gerhardt Schröder az állami tulajdonú orosz Gazprommal.

A távozó kancellárt választási veresége után heves bírálatok érték, amiért pozíciót fogadott el egy olyan vitatott vállalkozásban, amelyért kancellársága idején latba vetette befolyását. Schröder hivatali ideje alatt kebelbarátjává vált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Az exkancellár a választások elvesztése után egyszer visszautasította a felügyelőbizottsági posztot, de Putyin erőteljes kérésére végül mégis igent mondott – nyilatkozta most a német lapnak Schröder. A volt kancellár évente 250 ezer eurót kap elnökségéért, míg a felügyelő tanács tagjai 200 ezret.

Pert nyert Schröder


Némi gyógyírt jelenthet a volt kancellár számára, hogy pert nyert liberális ellenlábasával, Guido Westerwellével szemben: egy hétfői hamburgi bírósági állásfoglalás értelmében Westerwellének nem szabad azt állítania, hogy Schröder még kancellárként “megbízást adott” a Gazprom orosz gázipari óriásnak. Westerwelle, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke egy interjúban azt mondta, hogy “egy árva rubelt sem sajnál” Schrödertől, de problematikusnak tartja, hogy “kancellárként megbízást adott egy cégnek, néhány héttel később pedig, a kancellári hivatalból való távozása után, ugyanennek a cégnek a szolgálatába állt”. Schröder a kijelentést hamisnak ítélte meg, és pert indított.


A hamburgi bíróság azt hangsúlyozta, hogy Westerwelle adott megjegyzését nem véleménynyilvánításnak, hanem hamis ténymegállapításnak tekintette. Amúgy Westerwellének joga van kritizálni Schröder magatartását, akár élesen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik