Pénzügy

Putyin “nemzeti középosztálya” 1 Paksnyi pénzt lapátolt ki Oroszországból

Putyin-beszéd (Array)
Putyin-beszéd (Array)

Orbán Viktor nagymestere, Vlagyimir Putyin és baráti köre, elképzelhetetlenül sok dollárt lapátoltak ki Oroszországból offshore cégeken keresztül.

Egészen konkrétan csak 2015-ben több mint 700 milliárd rubelt (10,5 milliárd dollár) szivattyúztak ki, ami a Paks 2 atomerőmű megépítéséhez ígért orosz hitelt megközelítő összeg – írta a Moscow Times a Napi.hu tudósításában.

Ez az a pénz, amelynek távozásáról az orosz hatóságok biztosan tudnak.

Andrej Kumosenko, a Gazdasági Biztonsági Hivatal vezetője beszámolt róla, hogy tíz bank és 20 offshore vállat vett részt a pénz továbbításában. Közel 23 ezer bűntettet azonosítottak a pénz külföldre utalásával kapcsolatban. A 700 milliárd rubel Moldován keresztül jutott el végcéljához.

Ennél is rosszabb hír, hogy 2016-ban nőtt a hasonló bűncselekmények száma. Idén eddig 2000, feltehetően illegális utalást talált a rendőrség – derült ki Kumosenko szavaiból. A szervezett bűnöző csoportok bűntetteinek száma 60 százalékkal ugrott meg 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Az átlagos megvesztegetési összeg is nőtt 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest, és elérte a 200 ezer rubelt (810 ezer forint).

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik