Gazdaság

Jávor Benedek: sötét cégháló sejlik Paks 2 körül, közepén 1 Putyin-pókkal

24.hu
24.hu

2016. 06. 01. 15:00

Korábban a témában:

Jávor Benedek EP-képviselő megnézte a paksi bővítés körül sürgölődő orosz cégek kulcsfiguráit. Az jött ki neki, hogy az “évszázad üzlete” mögött két lépésben kirajzolódik az egész velejéig korrupt, Panamában offshore-ozó, EU-ból kitiltott orosz oligarchahálózat, melynek a középpontjában, mint valami pók a hálójában, Vlagyimir Putyin ül. Lássuk, hogyan!

Az orosz atomerőmű-technológia és felszerelés kizárólagos exportőre az Atomsztrojexport, melyben többségi tulajdonos a Roszatom, és a tulajdonosi körben a Gazprombankon keresztül megjelenik a Gazprom, illetve a paksi új blokkok finanszírozására kijelölt Vnyesekonombank (VEB), valamint egy magántulajdonú nyugdíjalap, a Gazfond is.

A VEB felügyelőbizottságában helyet foglal Dmitrij Kozak, az Orosz Föderáció miniszterelnök-helyettese, aki szerepel az EU és az USA által szankciókkal sújtott személyek listáján. Szintén a VEB FB-jében foglal helyet Alexej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter, aki 2013 óta a VTB bank Felügyelő Tanácsának elnöke A VTB bank a Panama-iratok kapcsán kapott figyelmet. Az iratokat feldolgozó honlap szerint gyanítható, hogy egy, a VTB tulajdonában álló ciprusi bankon keresztül hozzávetőlegesen 2 milliárd dollár került Putyinhoz hű orosz személyekhez.

A Gazprom tevékenységét finanszírozó egyik orosz bankban (Gazprombank) nemrég szerzett tulajdont a Bank Rosszija. Részesedésüket olyan vagyonkezelő cégeken keresztül szerezték, mint a Lider Asset Management, vagy Kovalcsuk tulajdonostársának Nyikolaj Samalov fiának, Jurij Samalovnak elnöki pozíciója a Gazfondban. Itt kell megjegyezni, hogy Jurij Samalov testvére, Kirill Putyin elnök veje, esküvőjük Jurij Kovalcsuk dácsájában zajlott.

Látható tehát, hogy a Gazprombankon, mint az Atomstroyexport egyik tulajdonosán keresztül várható, hogy a paksi üzlet hasznából is csurran-cseppen Putyinnak és a hozzá közelálló oligarchiának. Fontos adalék, hogy a Bank Rosszija szerepel az USA szankciós listáján is.

Jávor szerint ebből az következik, hogy bár mind a magyar, mind az orosz fél azt állítja, hogy egy tisztán piaci, átlátható és racionális üzleti megállapodásról van szó a két fél között – a valóságban a paksi beruházás mögött egy offshore cégekből, azok tulajdonosaiból, az uniós és az amerikai kitiltási listákon szereplő személyekből álló üzleti kör húzódik meg, amely az eddigiekben is fontos szerepet játszott a közpénzek eltüntetésében és Vlagyimir Putyin, valamint szűk oligarchikus körének zsebébe játszásában.

A lényeg: ha a magyar kormány Paksot támogatja, ezzel Putyin zsebeit tömi degeszre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.