Image: 73484206, Görbe tükröt tartó tüntetést szervezett a budapesti Nyugati térre a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a 4K! - Negyedik köztársaság. Ötven politikusnak öltözött, transzparenssel felvértezett aktivista vett részt a tüntetésen., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Gazdaság

Az adócsökkentés költségvetése? Hiszen megint több adóbefizetést várnak tőlünk!

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2016. 04. 27. 19:28

Korábban a témában:

A 2017. évi tervezet az adócsökkentés költségvetése lesz – mondta Varga Mihály már többször is, kedden a benyújtáskor pedig szintén többek között ezt a szlogent ragasztotta a büdzsére. Amiben ha úgy vesszük, igaza van, hiszen (bár az adótörvényt még nem nyújtották be, de) mint bejelentette, csökken az alapvető élelmiszerek áfája (január elsejétől 5 százalék lesz a tej, a baromfi és a tojás áfája), valamint az éttermi szolgáltatásoké 27-ről 18 százalékra és hasonló mértékben az internet-hozzáférésé.

Az szja kulcsa marad 15 százalékos.

Oké, lesz adócsökkentés.

De ha közben megnézzük, milyen adóbevételeket tervezett Varga Mihály a jövő évi költségvetésben, kiderül, hogy összességében több befizetést vár a magánszemélyektől és a vállalkozásoktól jövőre a kormány, mint amennyit idénre terveztek.

Igaz, ahogy ígérték, kevesebb bankadót kell fizetniük a pénzintézeteknek, és játékadóból is kevesebbet várnak. De majdnem megduplázták pl. a társasági adóra vonatkozó elvárást, evából is többet várnak, akárcsak katából vagy reklámadóból.

Forrás: 24.hu/ Besenyei Violetta

A fogyasztási adóknál az áfacsökkentés miatt jócskán visszavették a tervezetet, és minimálisan a távközlési adónál is, viszont jövedéki adóból és pl. tranzakciós illetékből megint csak többet várnak.

A lakosság költségvetési befizetésin belül egyedül a gépjárműadó-bevételi elvárás nem emelkedett, az szja, illetékek, és egyéb adók során több szerepel, mint amennyit idénre terveztek.

Összességében több bevételt várnak a jövedelemadókból, a szociális hozzájárulási adókból és járulékokból, a bérhez és fogyasztáshoz kapcsolódó adókból és a vagyoni típusú adókból is. Egyedül a termékek és szolgáltatások adóinál írtak kevesebbet (itt jelentkezik az áfacsökkentés). Összességében pedig az adócsökkentés költségvetése 114 milliárd forinttal több adóbevételt tervez jövőre, mint amennyit az idei évre beállítottak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.