Gazdaság

Az adócsökkentés költségvetése? Hiszen megint több adóbefizetést várnak tőlünk!

A 2017. évi tervezet az adócsökkentés költségvetése lesz – mondta Varga Mihály már többször is, kedden a benyújtáskor pedig szintén többek között ezt a szlogent ragasztotta a büdzsére. Amiben ha úgy vesszük, igaza van, hiszen (bár az adótörvényt még nem nyújtották be, de) mint bejelentette, csökken az alapvető élelmiszerek áfája (január elsejétől 5 százalék lesz a tej, a baromfi és a tojás áfája), valamint az éttermi szolgáltatásoké 27-ről 18 százalékra és hasonló mértékben az internet-hozzáférésé.

Az szja kulcsa marad 15 százalékos.

Oké, lesz adócsökkentés.

De ha közben megnézzük, milyen adóbevételeket tervezett Varga Mihály a jövő évi költségvetésben, kiderül, hogy összességében több befizetést vár a magánszemélyektől és a vállalkozásoktól jövőre a kormány, mint amennyit idénre terveztek.

Igaz, ahogy ígérték, kevesebb bankadót kell fizetniük a pénzintézeteknek, és játékadóból is kevesebbet várnak. De majdnem megduplázták pl. a társasági adóra vonatkozó elvárást, evából is többet várnak, akárcsak katából vagy reklámadóból.

Forrás: 24.hu/ Besenyei Violetta
Forrás: 24.hu/ Besenyei Violetta

A fogyasztási adóknál az áfacsökkentés miatt jócskán visszavették a tervezetet, és minimálisan a távközlési adónál is, viszont jövedéki adóból és pl. tranzakciós illetékből megint csak többet várnak.

A lakosság költségvetési befizetésin belül egyedül a gépjárműadó-bevételi elvárás nem emelkedett, az szja, illetékek, és egyéb adók során több szerepel, mint amennyit idénre terveztek.

Összességében több bevételt várnak a jövedelemadókból, a szociális hozzájárulási adókból és járulékokból, a bérhez és fogyasztáshoz kapcsolódó adókból és a vagyoni típusú adókból is. Egyedül a termékek és szolgáltatások adóinál írtak kevesebbet (itt jelentkezik az áfacsökkentés). Összességében pedig az adócsökkentés költségvetése 114 milliárd forinttal több adóbevételt tervez jövőre, mint amennyit az idei évre beállítottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik