Gazdaság

Az áfacsökkentés lehúzza majd az inflációt

A 2017-es infláció a várt 2,5-2,6 százalék helyett 2 százalék lehet.

A költségvetés benyújtásáig az intézkedések hatását sem lehet pontosan látni, de az biztos, hogy az inflációt lehúzza majd a több termékcsoportot érintő áfacsökkentés – fejtette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az MTI-nek.

A szakember úgy vélte, hogy ha a jövő évre tervezett áfacsökkentések ugyanolyan hatással lesznek a fogyasztói árakra, mint idén a sertéshús forgalmi adójának mérséklése, akkor az áfacsökkentések körülbelül 0,5 százalékponttal mérsékelhetik az éves átlagos inflációt 2017-ben. Ezáltal a korábbi 2,5-2,6 százalékos várakozással ellentétben 2 százalék körüli infláció várható jövőre.

Németh Dávid szerint az áfacsökkentés az érintett termékek, szolgáltatások forgalmára is kedvező hatással lehet, és fehérítheti a gazdaságot. Az alacsony infláció miatt pedig a reálbérek idén 6-7 százalékkal, jövőre mintegy 4 százalékkal emelkedhetnek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a jövő évi változásokat ismertetve az adócsökkentés és otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. Bejelentette, hogy a sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája csökkenhet jövőre 5 százalékra, de mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is. Az állam működési büdzséje nullszaldós lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik