Gazdaság

A Masterplast határon átívelő nagyberuházást valósít meg Szabadkán

24.hu
24.hu

2016. 04. 13. 15:39

Orbán Viktor, Magyarország és Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke mondott beszédet a Masterplast legújabb, 1,3 millió euróból megvalósult szabadkai üvegszövet gyárának ünnepélyes megnyitóján. A most átadott gyár az első eleme annak a három ütemből álló, összesen 8,4 millió eurós beruházásnak, melyet a szerb állam 2 millió euróval támogat. A teljes fejlesztés várhatóan 2017 tavaszára készül el, melynek átadását követően a Masterplast egyike lesz Európa három legnagyobb üvegszövet gyártójának.
Korábban a témában:

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett, többségében magyar tulajdonban lévő Masterplast, mely a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalata, ezzel az első ütemét adta át annak a 3 ütemből álló 8,4 millió euróból megvalósuló beruházásnak, mellyel összesen 205 munkahelyet teremt Szabadkán. A beruházás helyszínének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy Szabadkán régóta komoly hagyománya van a szövőiparnak, így a vállalat könnyen talált megfelelően képzett munkaerőt. A 2017-re elkészülő beruházás a szerb állam 2 millió euró vissza nem térítendő támogatásából, 2,1 millió euró saját erőből, és 4,3 millió euró hitelből tevődik össze.

A cég azt követően döntött szabadkai gyáregységének bővítése mellett, hogy a vállalatcsoport értékesítésének fókuszát a szigetelőrendszereken belül az üvegszövetre és a tetőfóliára helyezte. Az üvegszövet-gyártás bővítése stratégiai jelentőségű a vállalat számára, ugyanis ennek e termék piacán rendelkeznek a legtöbb tapasztalattal, valamint a termékek szállítása gazdaságos, így megalapozhatja az elsősorban nyugat-európai piacokon tervezett további növekedést – áll közleményükben.

Európai piacra termelnek

Az 1,6 millió millió m2/hó kapacitású új szabadkai gyáregységben 3 műszakos munkarendben dolgozik a 100 alkalmazott, és az itt előállított termékeket az európai piacokon értékesíti. A gyár 2. ütemének építése már folyamatban van, és hamarosan megkezdődik a gépek telepítése, valamint a munkavállalók betanítása, melyet követően 2016 őszére már 3 millió m2/hóra bővül a kapacitás. Az utolsó, harmadik ütem 2017 tavaszára készülhet el, melynek köszönhetően a vállalat tartósan 205 fővel bővíti alkalmazotti létszámát Szerbiában. 2017-től a szabadkai üzem 3 műszakban összesen 80 millió négyzetméter üvegszövetet állít majd elő évente, így a vállalatcsoport egyike lesz Európa három legjelentősebb üvegszövet gyártójának. A vállalat Szabadka mellett Kálon gyárt üvegszövetet.

A beruházás a cég tervei szerint már a felfutását követő 4-5 éven belül megtérülhet, és jelentősen javítja a vállalat eredménytermelő képességét. A kapacitásbővítéssel nemcsak a továbbértékesítésre vásárolt termékeket válthatják le, hanem kielégíthetik az üvegszövet iránt növekvő vevői igényeket is. A növekvő kereslet oka, hogy az üvegszövet már nemcsak a homlokzati hőszigetelő rendszer egyik kiemelt elemeként, hanem további építőipari területeken is közkedvelt. A teljes felfutást követően a szabadkai beruházás mintegy 20 millió euró körüli árbevételt hozhat a tavaly 83,9 millió euró bevételű vállalat számára. A társaság eredményei alapján fenntartja az osztalékfizetéssel kapcsolatos terveit, amely szerint megfelelő mértékű nyereség esetén osztalék kifizetésére nyílhat lehetőség az elmúlt év és az ezt követő évek eredményéből.

A fotón szereplők, balról-jobbra: Željko Sertić – gazdasági miniszter, Szerbia, Orbán Viktor – Magyarország miniszterelnöke, Bunford Tivadar – a Masterplast Yu ügyvezető igazgatója, • Tibor Dávid – a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Aleksandar Vučić – Szerbia miniszterelnöke, Pásztor István – a VMSZ elnöke

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.