Pénzügy

Masterplast: nem vettünk részt áfacsalásban

nav-ellenorzes(430x286).jpg (Array)
nav-ellenorzes(430x286).jpg (Array)

Közleményt adott ki a Masterplast a NAV-vizsgálattal kapcsolatban. Mint arról mi is beszámoltunk, az adóhatóság szerint nagy összegű visszaélés történt, amellyel kapcsolatban a NAV vizsgálatot folytat. A feltételezett elkövetők közel 270 millió forintnyi jogtalan áfát igényeltek vissza.

A közlemény fontosabb pontjai:

  • A hatóságok megállapítása szerint a feltételezett visszaélést a Masterplast vezetőit megtévesztve, azok tudta, beleegyezése és hozzájárulása nélkül követték el.
  • A vállalatot ugyanakkor vétlensége ellenére is objektív felelősség terhelheti a feltételezett elkövetők okozta jogtalan áfa-visszaigénylés (269 379 000 forint) és a lehetséges büntetések erejéig.
  • A Masterplast eddig és ezután is minden adatot és információt átadott, illetve átad a NAV és más hatóságok részére, és bízik abban, hogy a vizsgálat minél hamarabb lezárul.
  • A Masterplast kijelenti, hogy semmilyen “láncügyletben” nem vett részt. Továbbértékesítései egyirányú adásvételi ügyletek voltak, amelyek a normál hazai exportügylet kategóriájába tartoznak.
  • A közlemény kiemeli, hogy a NAV által vizsgált üzlet értéke nem éri el a Masterplast Csoport 2014-es árbevételének 5 százalékát.
  • A Masterplast az üggyel kapcsolatos minden szükséges információt a tőzsdei előírásoknak és egyéb jogszabályoknak megfelelően haladéktalanul közzéteszi a megfelelő helyeken.

Az ügy háttere

Egy európai uniós tagállamban bejegyzett vállalat 2014 tavaszán azzal kereste meg a Masterplast Nyrt. kizárólagos tulajdonában álló leányvállalatát, a Masterplast Kft.-t, hogy ISOFOAM (Masterplast által gyártott parketta alátét fólia) és betonacél szállítására árajánlatot kérjen. A vevő végül csak betonacélt rendelt a Masterplasttól.

Az igény alapján a Masterplast Kft. megkeresett egy szerteágazó referenciákkal bíró, jelentős betonacél-nagykereskedelmi forgalmat bonyolító Magyarországon bejegyzett vállalkozást és ezzel a beszállítóval szerződött.

A szokásos ellenőrzések (valós működés, aktív adószám, stb.) elvégzése a Masterplast részéről megtörtént. A betonacélt a vállalat továbbértékesítette, a vonatkozó számlák, szállítólevelek, egyéb, a valós ügyletet bizonyító okiratok maradéktalanul rendelkezésre állnak. Az üzlet lebonyolítása során a Masterplast Kft. meggyőződött arról, hogy a szállítások, az exportfolyamat dokumentáltan lezajlódtak. Az áruhoz kapcsolódó bevizsgálások a Masterplast Kft. rendelkezésére állnak.

A Masterplast Kft. az üzlet pénzügyi teljesítése során az ügylet értékét, annak áfatartalmával együtt minden esetben számla ellenében banki átutalással megfizette a beszállító felé.

A Masterplast Kft. az áfabevallások alkalmával csak a Masterplast Kft. által már előzetesen kifizetett áfatételeket vonta le – írta a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik