Kozmunka(430x286)(2).jpg (közmunka)
Gazdaság

Az új kormányzati jelszó: közfoglalkoztatásból a versenyszférába!

24.hu
24.hu

2016. 01. 05. 13:03

Korábban a témában:

Úgy látszik a kormány sincs teljesen megelégedve az egyre pazarabb foglalkoztatási statisztikákkal (amelyekben még mindig a közmunka a fő húzóerő). Mindenesetre újabb foglalkoztatást segítő programokat indítanak az év első felében. Elsőként a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába című segítő program kezdődik el – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Cseresnyés Péter kiemelte: a február 1-én induló program tervezett keretösszege 3 milliárd forint, amelynek révén a kormány tervei szerint 20-25 ezer ember léphet át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra.

Hozzátette: ha egy közfoglalkoztatott a szerződése lejárta előtt piaci állást talál, akkor havonta felveheti a közfoglalkoztatási jogviszonyból hátralévő időszakra a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (fht) összegét is. (Vagyis nem a közmunkára járó bérnek megfelelő összeget, ami jóval több lenne, mint az fht.)

Kibővítik a gyakornoki programot is

Cseresnyés Péter elmondta, hogy a kormány tervei között szerepel még a gyakornoki program kibővítése a szakképzettséggel rendelkező pályakezdők támogatása érdekében, valamint a rugalmas foglalkoztatási formák és munkaszervezési módok bevezetése is. Kifejtette: a gyakornoki programra azok a mikro,- kis- és közepes vállalkozások pályázhatnak majd, amelyek vállalják a 25 év alatti szakképzettséggel rendelkező fiatalok foglalkoztatását.

Cseresnyés Péter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kedden közzétett foglalkoztatási adatokról elmondta, a foglalkoztatottak száma elérte 4 millió 273 ezret, 2010-hez képest már 563 ezerrel többen dolgoznak. A munkanélküliségi adatokról pedig megjegyezte, 11 éve volt ilyen alacsony a munkanélküliség az országban, a jelenlegi munkanélküliségi ráta 6,2 százalékos.

Kommentek

A Spirit Airlines jet takes off from  Fort Lauderdale-Hollywood International Airport February 21, 2013 in Ft. Lauderdale, Florida. AFP PHOTO / Karen BLEIER / AFP / KAREN BLEIERA NASA szerint felére csökkenthető a repülőgépek fogyasztása
nav(2)(960x640).jpg (Array)Fideszes képviselő fia lett a NAV-vezér Békésben