Gazdaság

Harmincmilliárdot fizethet a magyar állam egy cég felszámolása miatt

Nemzetközi testület elé került az ügy, amely megállapította, hogy jogtalanul járt el a Fővárosi Törvényszék.

Több mint 30 milliárd forintjába kerülhet a magyar államnak, hogy egy nemzetközi bírói eljárás megállapította: a Fővárosi Törvényszék 2006-ban jogtalanul számolt fel egy portugál érdekeltségű élelmiszeripari céget.

A kekszeket, kétszersülteket és süteményeket gyártó vállalat 1996-ban akkori értéken 22 millió eurós beruházást hajtott végre Magyarországon. 2006-ban egy kevesebb, mint tízezer eurós lejárt tartozás miatt a cég felszámolását kezdeményezte egy beszállító. Annak ellenére, hogy a DanCake rendezte a tartozást és a hitelezőkkel megállapodásra jutott, a Fővárosi Törvényszék felszámolta a céget.

A magyar állam és a vállalat közti jogvita a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja elé került. A testület hároméves eljárása végén megállapította, hogy a Fővárosi Törvényszék megszegte a külföldi befektetések védelmére vonatkozó alapelveket. A döntéssel szemben nincs helye fellebbezésnek.

A DanCake független nemzetközi tanácsadók elemzésére alapozva 110 millió eurós kártérítésre tart igényt a befektetés, valamint az elmaradt üzleti haszon kompenzálásaként – írja a Menedzsment Fórum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik