Gazdaság

Hasítottak a szállodák

2015 júliusában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 12, a belföldi vendégeké 7,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 9,5 százalékkal bővült – jelentette a KSH. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 18 százalékkal emelkedett.

2015. júliusban az előző év azonos hónapjához képest

  • A külföldi vendégek száma 12, az általuk eltöltött vendégéjszakáké (1 millió 755 ezer) 12 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban emelkedett, Dél-Alföldön viszont csökkent.
  • A júliusi vendégforgalom nagysága alapján a hat legjelentősebb küldő ország mindegyikéből két számjegyű ütemben nőtt a kereslet. Legdinamikusabban az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból gyarapodott a vendégéjszakák száma (28, illetve 23%-kal), továbbá a lengyel, a holland, a német és a cseh turisták vendégforgalma is 15–18 százalék közötti ütemben nőtt.
  • A belföldi vendégek száma 12, az általuk eltöltött éjszakáké (2 millió 189 ezer) 7,5 százalékkal bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom mind a kilenc turisztikai régióban nőtt.
  • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 4,7 százalékponttal, 66,7 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele (43 milliárd forint) 18 százalékkal volt több. Ezen belül a szállásdíjbevétel (28 milliárd forint) 20, a vendéglátásé (7,5 milliárd forint) 12, az egyéb bevételek (8 milliárd forint) 15 százalékkal emelkedtek. (A külföldivendég-forgalom és a bevételek alakulását befolyásolták a valutaárfolyamok is. A forint/euró havi átlagárfolyama 2 forinttal, 312 forintra gyengült).
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 9,3 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2249 egység fogadott el Pihenőkártyát, 3 milliárd 58 millió forint értékben.)

2015. július 31-én az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma 2,5 százalékkal több (3267) volt, a férőhelyeké (370 ezer) stagnált.

2015. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest

  • A szálláshelyek 6,7 százalékkal több, összesen 14 millió 395 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,6 százalékkal (7 millió 233 ezer), a belföldi vendégek 6,9 százalékkal több (7 millió 162 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,8 százalékponttal, 52 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11 százalékkal több, 201 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
  • A SZÉP-kártya felhasználási értéke 3,9 százalékkal nőtt, összesen 9 milliárd 903 millió forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Kiemelkedően jó eredménynek tartja a júliusi 12 százalékos vendégszám-növekedés a belföldi szálláshelyeken, idén várhatóan újabb rekordot dönt a magyar turizmus bővülése – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatait kommentálva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik