Gazdaság

Adótitok – egyre többen, egyre sűrűbben kérnek bepillantást

Számos hatóság, hivatalos szerv vált jogosulttá arra, hogy adatokat kérjen a NAV-tól, és úgy tűnik, munkájuk végzéséhez élnek is a lehetőséggel. A magánszemélyek érdeklődése is megélénkült.

Az adótitkainkra egyre többen kíváncsiak – írta a Napi.hu. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt években jelentősen emelkedett az adóhatóság által teljesített adatkiadások és tájékoztatások száma. Ami azért nem csoda, mert (mint a lap hivatkozik a NAV Adóvilág c. kiadványának egyik írására) jelentősen bővült a felhasználásra jogosult szervek köre valamint a kiadható, adótitoknak minősülő adatok bázisa is.

Számos példát is hoznak arra, melyik szerv milyen célból kéri az adótitkokat. Az önkormányzatok pl. a helyi adók tervezéséhez, a bíróságok többek között az adóhatósági határozatok felülvizsgálatánál, a végrehajtók a vagyonra vonatkozó adatokkal kapcsolatban, a tb pedig a nyugdíj-megállapításhoz.

A magánszemélyek közül pedig mind többen nézik meg, hogy be vannak-e jelentve, illetve ha igen, mennyi fizetésre. És van, amikor a munkavállalók nem csak adatot kérnek, hanem jelzik például azt, ha a munkáltatói adminisztráció hiányossága, vagy a jogviszonyuk rendezetlensége miatt nem tudják elkészíteni a bevallásukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik