Gazdaság

Matolcsyék visszautasítják a súlyos vádakat

Rengeteg állampapírt vettek a jegybank által létrehozott alapítványok, de az MNB szerint ezek tőlük függetlenül gazdálkodnak, így nincs gond.

Visszautasítja az MNB, hogy bújtatott monetáris finanszírozást folytatna az általa létrehozott alapítványok állampapír-vásárlásain keresztül – közölte a jegybank.

Hétfőn reggel az Mfor.hu azt írta: a jegybank által létrehozott alapítványok tízmilliárdjával vásárolják fel az állampapírokat, a Pallas Athéné Animae, a Palllas Athéné Concordiae és a Pallas Athéné Domus Scientiae összesen 57,12 milliárd forintnyi Bónusz Magyar Állampapír állománnyal rendelkezik, ami a 372 milliárdos állomány 15 százaléka.

A Magyar Nemzeti Bank közölte: nekik, mint alapítónak az alapítói vagyon rendelkezésre bocsátását követően megszűnnek a vagyonnal kapcsolatos jogosultságaik. Az alapítványok az alapítótól függetlenül működő és gazdálkodó szervezetek, nincs és nem is lehet ráhatásuk az alapítvány működésére és gazdálkodására, ideértve a befektetési döntéseket. Ezért a jegybank szerint „eleve kizárt a monetáris finanszírozás tilalmának megszegése”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik