Gazdaság

A dohányadó miatt is eljárást indíthat az EU

dohanyzas(210x140).jpg (Array)
dohanyzas(210x140).jpg (Array)

Az unió nem akarja másképp kezelni Magyarországot, mint a többi tagállamot, és nem automatikusan zúdítja ránk a vizsgálatokat. De ha panaszt kap, intézkedik.

Az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja, Elżbieta Bieńkowska Budapesten tárgyalt, ami jó apropó volt arra, hogy a vg.hu interjút készítsen a lengyel politikussal.

Rákérdeztek arra is, hogy létezik-e valamiféle lista, amely megmutatná, hogy az egyes tagállamok mekkora terhet raknak az egyes ágazatokra. Bieńkowska azt mondta, még nincs, de céljuk hogy legyen ilyen kimutatás.

Meglepetések az adócsomagban

Nálunk főleg ez a gond

Magyarországot kiemelve azt is hozzátette, hogy nálunk főként a szolgáltatásoknál látnak pluszterheket. És arra is kitért, hogy számos kötelezettségszegési eljárást indítottak már, amelyeket újabbak követhetnek. Például a dohánygyártókat terhelő különadó miatti panaszokat is vizsgálják már.

Leszögezte (amit a kormánytagoknak is elmondott), hogy nem akarják másképp kezelni Magyarországot, mint a többi tagállamot, és azt sem szeretnénk, ha úgy tűnne, automatikusan indítják az újabb és újabb eljárásokat. Ám tény, a külföldi cégek hátrányosabb megítélésével kapcsolatos panaszok folyamatossá váltak, ami általánosságban rontja az ország megítélését Európában – jegyezte meg.

Ha kíváncsi, mit mondott például a belső piaci integrációról, az Uber megrendszabályozásáról, és a roaming díjak megszüntetéséről, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik