Gazdaság

Meglepő adatok a munkaerőpiacról

munkanelkuli-hivatal(210x140).jpg (Array)
munkanelkuli-hivatal(210x140).jpg (Array)

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, az április helyzetet feldolgozó adatai szerint 414,9 ezer regisztrált álláskereső szerepelt nyilvántartásukban – kevesebb, mint egy hónapja, viszont kicsivel több, mint egy éve.

Éves viszonylatban jelentősen (10,7 százalékkal) nőtt az állást kereső nők száma, a férfiaké pedig csökkent (3,8 százalékkal).

Az iskola hiánya sokat számít

A statisztika szerint továbbra is azok vannak foglalkoztatási szempontból a legkiszolgáltatottabb helyzetben, akik a legkevésbé iskolázottak. A legfeljebb általános iskolát végzett álláskeresők teszik ki az összes regisztrált felét, míg a diplomások aránya mindössze 5 százalék. Ráadásul egy év alatt jelentősen nőtt a legfeljebb 8 általános iskolát végzők száma.

Meg a közmunka is

A nyilvántartásban 52,7 ezer pályakezdő szerepelt (12,7 százalék). A tartósan álláskeresők aránya jelentősen (15,7 százalékkal) csökkent (a közmunkás nem számít álláskeresőnek), így már csak 100 ezren maradtak (az összes álláskereső majdnem negyede). Vissazesett az új belépők száma is, ők 58,7 ezren voltak (11,3 százalék), zömük nem első alkalommal regisztrált.

Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli ellátást nem kap, és csak kevesebb mint 30 százalékuk jogosult álláskeresési járadékra.

Az állam nélkül nem megy?

Áprilisban a foglalkoztatók összesen 63,5 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 75,7 százalékához igényeltek állami támogatást. Vagyis az önerős munkahelyteremtés úgy tűnik, továbbra sem nagyon megy a versenyszférában. Igaz, ha az előző havi adatokat nézzük, amikor a bejelentett üres álláshelyek több mint 91 százalékához kértek állami támogatást, akkor az április adat javulásnak is felfogható. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik