Gazdaság

Csányi: A brókerbotrány olyan, mint a devizahitelek ügye

Csanyi-Sandor(960x640).jpg (csányi sándor, )
Csanyi-Sandor(960x640).jpg (csányi sándor, )

Az OTP főnöke szerint nem kell majd fizetni a Quaestor legális kötvényei után, de azt még nem tudni, hogy a törvénytelen kötvényekkel mi lesz. Az OTP fizeti majd a kárpótlás majdnem felét.

2008 óta a magyar pénzügyi rendszer több válságon ment át, sokan vesztettek rengeteg pénzt, a brókerbotrányok ezért nem a mai időkből származnak, évekre visszavezethetőek, mondta Csányi Sándor az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában. Szerinte ezeket a hiányokat hólabdaként görgették maguk előtt a brókercégek, ezért jöttek most elő problémák.

Csányi szerint az OTP-t naponta ellenőrzi a felügyelet, de nekik nincs titkolnivalójuk. Azért ellenőrzik őket naponta, mert ez az uniós elvárás az olyan pénzintézetekkel szemben, amiknek a bedőlése az egész országra hatással lenne. A banknál egyébkéns sincsenek állami pénzek parkoltatva, önkormányzatiak viszont kezelnek. 

Nem lesz jó

Ha a BEVÁ-nak ki kell fizetnia a Quaestor-kötvényesek kárát, akkor az az OTP-t nagyon meg fogja terhelni. Csányi szerint kérdés, hogy a fiktív kötvényekre vonatkoznak-e a BEVA szabályai. Szerinte a szabályosan kibocsátott kötvények biztos, hogy nem biztosítottak, ezekre nem terjed ki a BEVA. A fiktív kötvények ügyében viszont még nem döntöttek. Azokért ugyanis a Quaestor Értékpapír vállalt felelősséget, ez a cég pedig a BEVA tagja. Csányi szerint az is kérdés, hogy ezeknek a fiktív kötvényeknek a kamataiból kifizettek-e időközben valamennyit a kötvényeseknek, mert azokat le kell vonni a kárpótlásból. Amit végül ki kell majd fizetni, annak az OTP negyven százalékát fogja állni. 

De az OTP elnöke szerint mindenképpen indokolatlan, hogy a szektor többi szereplője fizesse ki néhány cég veszteségét. Hiszen a többi cég nem tudott semmiről, és ha tudtak volna, akkor sem tudtak volna befolyásolni semmit. 

Devizahitelek

Csányi szerint a brókerbotrány hasonló ügy, mint a devizahiteleké. Az emberek olcsón akartak hitelhez jutni, a szabályozók nem voltak szigorúak, a bankok pedig nem mérték fel a kockázatot. Mindenki hibázott, de végül csak a bankok fizettek. De a brókerbotrányokban szerinte lényegesen nagyobb az állami felelősség, mint a devizahitelek esetében. 

Bankpániktól viszont nem tart. Sőt, nem hogy nem mennek el az OTP-től az emberek, hanem hosszabbított nyitvatartással várják őket, annyian mennek át a brókercégektől. Ezen Csányi nem csodálkozik, a legutóbbi európai stressztesztben az OTP Európa harmadik legbiztonságosabb bankja volt. 

Csányi nem az MKB és a Budapest Bank összeolvasztásától tart. Ezt a két bankot nemrég vette meg az állam, ha összeolvasztják őket, az ország második legnagyobb bankja lesz belőlük. Itt az OTP-vezér nem lát nem fair állami támogatásokat. Ellentétben a takarékszövetkezeti integrációval, és az MFB-vel, ahol a nyilatkozatok alapján azt gondolja, nem fair módon szeretnének üzletekhez jutni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik