Pénzügy

Quaestor-botrány: a Magyar Nemzeti Kereskedőház feljelentést tett

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kijelentette: a Quaestor állampapírokat adott el, hűtlen kezelést követett el, a kereskedőház tőkéje megvan, de a kieső kamatbevételek miatt kár érte a kereskedőházat.

A KKM közleményében azt írta: miután a miniszterelnöki útmutatásnak megfelelően megszületett a döntés arról, hogy a KKM és az Magyar Nemzeti Kereskedőház megszünteti a számláit a Quaestornál, a döntést a tárca jelezte a brókercégnek. A Questor azonban nem várta meg a kereskedőház hivatalos értesítését, hanem eladta az állampapírokat, és a készpénzt átutalta a kereskedőház számlájára.

Hangsúlyozták: erre a Quaestornak senki nem adott felhatalmazást. A KKM és a kereskedőház jogi és pénzügyi szakemberei elemezték a helyzetet, majd a kereskedőház magyarázatot kért, de nem kapott a Quaestortól.
Szerintük azzal, hogy a Quaestor eladta az állampapírokat, hűtlen kezelést követett el. A kereskedőház tőkéje megvan, de a kieső kamatbevételek miatt kár érte a kereskedőházat, ezért az MNKH kedden feljelentést tett.

Hozzátették: a KKM és az MNKH “semmilyen törvénytelen információnak nem volt birtokában”, ezért semmit nem is tudott eltitkolni. “A KKM és az MNKH teljesen törvényesen cselekedett, mindent megtett, és meg is tesz azért, hogy a közvagyonból egy forint se vesszen el” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik