Gazdaság

Matolcsy: a magyar történet sikeres

Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (mnb, matolcsy, matolcsy györgy, kamatdöntés, alapkamat, )
Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (mnb, matolcsy, matolcsy györgy, kamatdöntés, alapkamat, )

Az MNB elnöke szerint eljött az idő, hogy végiggondoljuk, milyen új narratívát lehet megalkotni Európának is.

Ortodox válságkezeléssel Magyarország elbukott volna Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint. A jegybankelnök szerint három elemből álló program szükséges a válságkezeléshez, a “magyar történet” pedig mostanra már világos kontúrokkal rendelkezik.

Nagy szükségünk van Európa számára egy új narratívára – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank által szervezett második Lámfalussy konferencián. 2010-ben az új magyar kormánynak egy dilemmával kellett szembenéznie: hogyan kezeljük a válságot.

A jegybankelnök szerint voltak hagyományos és nem konvencionális megoldások. Matolcsy szerint már az elején világos volt, ha kizárólag ortodox intézkedéseket viszünk, akkor bukásra vagyunk ítélve.

Az MNB elnöke szerint három elemre van szükség a sikeres válságkezeléshez. Az első elem a strukturális reformokat takarja. Abban az időszakban emellett nagy szükség volt új munkahelyekre is, de ez most az EU-ban is igen egyértelmű. Mindeközben ha nem sikerül megtartani a meglévő munkahelyeket, akkor nem juthatunk sehová. A strukturális reformok, új munkahelyek mellett pedig szükséges még a politikai stabilitás is. Enélkül ugyanis Matolcsy szerint nem lehet végigvinni a reformokat. A három egymáshoz kapcsolódó elem képezi az új program pilléreit – fejtette ki.

A jegybankelnök szerint mostanra a “magyar történet” világos kontúrokkal rendelkezik. A számok biztatóak Matolcsy szerint, mindez annak köszönhető, hogy rá voltunk kényszerítve: a saját narratívánkat vigyük. Az Európai Központi Bank (EKB) pedig most elindította új monetáris programjait, így az MNB elnöke szerint eljött az idő, hogy végiggondoljuk, milyen új narratívát lehet megalkotni Európának is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik