Gazdaság

EKÁER: márciusban újabb káosz várható

fuvaros (fuvaros, fuvarozás, közút)
fuvaros (fuvaros, fuvarozás, közút)

A parlament február közepén dönthet arról, hogy hogyan változzanak az EKÁER-rel kapcsolatos szabályok márciustól. Vagyis megint alig marad idő az átállásra.

A NAV csodafegyvere

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) több mint 330 vállalat részvételével felmérést készített az elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) kapcsolatban, még mielőtt kiderült volna, hogy márciusig tart a próbaüzem. Azonban a válaszok jól tükrözik, mi is az érintettek gondja az új rendszerrel.

A válaszadók 93 százaléka egyértelmű, hivatkozható gyakorlati útmutatót szeretne, több mint 80 százaléka az informatikai rendszer hibáinak javítását, a végleges verzió elkészülését követően pedig további egy hónap türelmi időt – írta a vg.hu.

A cégek szeretnének adatvédelmi garanciákat és azt is, hogy a megbízható adózók kapjanak mentességet az EKÁER-bejelentés alól – derült ki a lapunknak eljuttatott háttéranyagból. Január közepén egyébként a válaszadók mindössze ötöde vélte úgy, hogy február elsejére képes lesz felkészülni az éles üzemre. Különösen az összetett logisztikai rendszereket működtető nagyvállalatok tartották elképzelhetetlennek, hogy időben fel tudnak készülni az EKÁER működtetésére.

Ezek után nehéz elképzelni, hogy egy február közepi szabálymódosítás, amelyet márciustól alkalmazni kellene, elegendő időt adna a felkészülésre. Vagyis nagy valószínűséggel újabb káosz jöhet. A felmérésben résztvevők egyébként 2-6 hónap türelmi időt tartanának megfelelőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik