Gazdaság

Vidának kell vizsgálnia, miért „sült be” a NAV csodafegyvere

Vida-Ildiko(210x140).jpg (Vida Ildikó)
Vida-Ildiko(210x140).jpg (Vida Ildikó)

A nemzetgazdasági miniszter belső vizsgálatot rendeltetett el a rendszer meghibásodása miatt.

Varga Mihály a közmédia reggeli műsoraiban közölte, arra kérte a NAV elnökét, azonnal rendeljen el belső vizsgálatot, nézze meg, pontosan mi is történt az EKÁER-rendszerrel. A nemzetgazdasági miniszter szerint a hiba csak negyedóráig tartott, azt az informatikusok azonnal kijavították. Egy ilyen nagy rendszernél, mint az árukövető rendszer, amelynek több tíz, de akár százezer felhasználója is lehet, előfordulhatnak “gyermekbetegségek”, ezért is adtak egy hónapos türelmi időt a cégeknek a rendszer használatában, hogy ezek a hiányosságok előjöjjenek – tette hozzá.

Korábban a Népszabadság azt írta, hogy valójában ennél nagyobb volt a baj, a beszállító és kereskedő minden titka feltárulhatott a versenytársak előtt az elektronikus árukövető rendszer hibája miatt. A lap több, független piaci forrásból úgy értesült, a fuvarozók, kereskedők, akik egy külön felhasználói felülettel próbáltak kapcsolódni az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerhez (EKÁER), a felhasználói felületen egy probléma miatt nemcsak a saját, hanem a konkurencia forgalmi adatait is le tudták kérni.

Január 1-jétől kizárólag EKÁER-szám birtokában lehet bejelentési kötelezettség alá eső közúti szállítást végezni. Ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel – 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival – az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, köteles erről a NAV-nál az EKÁER elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő EKÁER-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik