Gazdaság

Kicsempészhették Magyarországról a Zsolnay márkanevet

A jelek szerint már nem csak Pécs a Zsolnay márkanév birtokosa: egy levél szerint egy spanyol hivatalnál levédette a manufaktúra befektetője, Bachar Najari feleségének cége. Újabb botrány dagad a nagy múltú gyár körül.

Rejtélyes levél tartalma terjed az interneten. A dokumentum Mattyasovszky Zsolnay Viktor, a cégalapító egyik leszármazottja, a társaság kisrészvényesének nevével jutott el több szerkesztőségbe. Az érintett azonban megkeresésünkre leszögezte: az írást nem ő küldte szét. Az igaz, hogy levélben fordult Pécs polgármesteréhez, ám azt nyomtatva, aláírva juttatta el a címzettnek. Az interneten terjedő írás tartalma ezzel azonban nem teljesen egyezik meg.

A levélben mindenesetre röviden az áll:

A budapesti Swiss Art Kft. nyújtott be kérelmet a Zsolnay márkanév feletti közösségi védjegyoltalom jogosultságának megszerzésére egy spanyol székhelyű hivatalnál, és azt 2013 végén meg is kapta.

A levélíró szerint ezzel gyakorlatilag kilopták a Zsolnay márkanevet Pécsről, egészen pontosan a felett már nem csak a város rendelkezik. Dacára annak, hogy egy 2005-ös kormányhatározat szerint azt nem idegenítheti el a pécsi önkormányzat, és tudomásunk szerint sem a város, sem a cég közgyűlése nem adott erre felhatalmazást.

A közösségi – tehát az Európai Unión belül érvényes – védjegyoltalom megszerzésével extrém esetben a Swiss Art Kft. Zsolnay márkájú órát, porcelánt, ékszert vagy hasonló tárgyat hozhat forgalomba, akkor is, ha a termék mondjuk Kínában készült.

Persze, ha ez megtörténik, utólag kártérítést kérhet a Zsolnay Manufaktúra, a védjegy korábban egyetlen tulajdonosa. Furcsa az ügyben, hogy az oltalmat nem idehaza, hanem külföldön kérte a pesti cégnek egy külsős ügyvédi iroda.

Az ügy érdekessége azonban, amire a levél is rávilágít, hogy a Swiss Art Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, valamint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke jelenleg egy és ugyanazon személy: Cséplő Petra, Bachar Najari felesége.

Mattyasovszky Viktor a Hír24-nek elmondta: levelére gyorsan és pozitívan reagált az önkormányzat, és azt az ígéretet kapta tőlük: súlyának megfelelően kezelik az ügyet. Mattyasovszky szerint a reakciók alapján a városvezetés sem tudott az ügyről.

A manufaktúra körül több furcsa ügy volt az elmúlt hónapokban.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra részvényeinek 74,5 százalékát tavaly 180 millió forintért megvásárló Bachar Najari, szír származású svájci üzletember a szerződésben egyebek mellett vállalta, hogy a vételáron felül a gyárnak 2014. szeptemberig 500 millió forint tőkejuttatást biztosít. Ebből 300 milliót ingatlanapporttal teljesített.


Made in China? (Fotó: MTI)

Az ügylet miatt a társaság kisrészvényesei – akik nyílt levelekben panaszkodnak arról, hogy állandó információhiányban szenvednek a cég ügyeivel kapcsolatban – csalás gyanújával feljelentést tettek, mert szerintük az ingatlan csak a töredékét éri a 300 milliónak. A szóban forgó ingatlan a volt hajmáskéri laktanya egy része, pontosabban egy gazos telek és egy lyukas víztorony. A rendőrség nem rendelt el nyomozást az ügyben.

2013 decemberében azzal hívta fel magára a figyelmet a Zsolnay, hogy karácsony előtt 14 dolgozót küldtek el, miután a kollektív szerződést is felmondták. Az elbocsátási hullám januárban folytatódott, és elérte a vég szakszervezetének titkárát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik