Gazdaság

Két banknál sem törődnek a devizahiteles ítélettel

Két olyan esetről is ír a Magyar Nemzet, amelyekben első fokon kimondták egy devizahitel-szerződés érvénytelenségét, a hitelezők mégis a hitelszerződés felmondása mellett döntöttek.

A lap szerdai számában az egyik ügyben érdekelt Erste Bank azt válaszolta, hogy amíg bíróság jogerősen ki nem mondja a szerződés érvénytelenségét, addig a felek jogviszonyára elsősorban a kölcsönszerződés előírásai az irányadóak. Így, ha az ügyfél a fizetési kötelezettségének többszöri felszólítás ellenére önként nem tesz eleget, akkor a bank jogosult a kölcsönszerződés azonnali felmondására, és követelésének érvényesítése érdekében a szükséges végrehajtási eljárás megindítására.

A Lombard Lízing hasonló ügyében, amelyben ugyancsak a fogyasztói jogok megsértése miatt mondta ki első fokon a bíróság a szerződés érvénytelenségét, kezdeményezte a gépkocsi forgalomból való kivonását. A cégnél a lapnak elmondták, így járnak el minden olyan esetben, amikor a szerződő fél nem teljesíti kötelezettségét. Az ügyben nyilatkozó igazgatósági tag kérdésre hozzátette: előfordulhat olyan helyzet, hogy az ítélet jogerős lesz, és kártérítési eljárás indul velük szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik