Pénzügy

Megsokszorozódtak a devizahiteles perek

A három évvel korábbi 154 után tavaly már 5108 beadvány érkezett a bíróságokhoz tisztességtelen szerződési feltételek megtámadásának tárgyában.

Sok devizahiteles abban bízik, hogy a bíróság megsemmisíti az egyoldalú szerződésmódosításokat – írja a Napi Gazdaság. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2011 óta több mint hatezer olyan ügyet regisztrált, amelyek esetében tisztességtelen szerződési feltételek megtámadása címén indult elsőfokú eljárás. A devizaszerződések semmisségének megállapítását kérő keresetek is ebbe a kategóriába sorolandók.

Az OBH adatsorából az is kiderül, hogy míg 2011-ben mindössze tíz alkalommal fordult elő, hogy nem született jogerős ítélet az ilyen ügyekben, 2013-ban ez a szám  a kétezret is meghaladta. A devizaalapú hitelszerződések tisztességtelenségére hivatkozva benyújtott keresetek száma ugrásszerűen növekszik ugyan, de a csaknem háromszázezer érintett háztartást – közel egymillió állampolgárt – tekintve mégis elenyészőnek mondható.

A devizaadósokat képviselő civilszervezetek − akik szerint a kölcsönszerződések szabálytalansága kétségtelen − a bizonytalan jogszabályi környezet rovására írják, hogy az érintettek közül viszonylag kevesen élnek perorvoslattal.

Míg a fizetésképtelenséget jelentő adósokkal a pénzintézetek tárgyalóasztalhoz ülnek, a pontosan vagy késedelmesen utaló ügyfeleket szóra se méltatják – mondta a lapnak Lázár Dénes, a Pénzügyi Ismeretterjesztő- és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) elnöke, aki minden érintettnek azt tanácsolja: okvetlenül foglalkozzanak a szerződéseikkel. Semmit sem tenni, az a legrosszabb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik