Pénzügy

Megsokszorozódtak a devizahiteles perek

FN24
FN24

2014. 03. 20. 09:09

A három évvel korábbi 154 után tavaly már 5108 beadvány érkezett a bíróságokhoz tisztességtelen szerződési feltételek megtámadásának tárgyában.

Korábban a témában:

Sok devizahiteles abban bízik, hogy a bíróság megsemmisíti az egyoldalú szerződésmódosításokat – írja a Napi Gazdaság. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2011 óta több mint hatezer olyan ügyet regisztrált, amelyek esetében tisztességtelen szerződési feltételek megtámadása címén indult elsőfokú eljárás. A devizaszerződések semmisségének megállapítását kérő keresetek is ebbe a kategóriába sorolandók.

Az OBH adatsorából az is kiderül, hogy míg 2011-ben mindössze tíz alkalommal fordult elő, hogy nem született jogerős ítélet az ilyen ügyekben, 2013-ban ez a szám  a kétezret is meghaladta. A devizaalapú hitelszerződések tisztességtelenségére hivatkozva benyújtott keresetek száma ugrásszerűen növekszik ugyan, de a csaknem háromszázezer érintett háztartást – közel egymillió állampolgárt – tekintve mégis elenyészőnek mondható.

A devizaadósokat képviselő civilszervezetek − akik szerint a kölcsönszerződések szabálytalansága kétségtelen − a bizonytalan jogszabályi környezet rovására írják, hogy az érintettek közül viszonylag kevesen élnek perorvoslattal.

Míg a fizetésképtelenséget jelentő adósokkal a pénzintézetek tárgyalóasztalhoz ülnek, a pontosan vagy késedelmesen utaló ügyfeleket szóra se méltatják – mondta a lapnak Lázár Dénes, a Pénzügyi Ismeretterjesztő- és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) elnöke, aki minden érintettnek azt tanácsolja: okvetlenül foglalkozzanak a szerződéseikkel. Semmit sem tenni, az a legrosszabb.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.