Pénzügy

Újabb devizahiteles szerződés lett semmis

A Merkantil Banknál kötött autós devizahiteles szerződésről mondta ki a bíróság nemrégiben, hogy érvénytelen.

Autóhitel-szerződés

A Pesti Központi Kerületi Bíróság állapította meg, hogy egy 2007 decemberében megkötött autós, svájcifrank-alapú szerződés érvénytelen, semmis, több tartalmi jellemző alapján is. Ezekből emeltünk ki.

Nem volt egyértelmű a szerződés

Az egyik ezek közül az volt, hogy bár a szerződésben szerepelt teljes hiteldíjmutató (thm), de abba nem vettek bele minden költséget. Nem szerepelt benne az árfolyamrés. Ami a bíróság szerint kellett volna hogy szerepeljen, mivel költség. Hiszen ha az ügyfél nem fizette meg, az szerződésszegésnek minősült.

Ezenkívül az sem volt egyértelműsítve, hogy a forintellen-szolgáltatás valamilyen árfolyam közbejöttével válik devizában nyilvántartottá. S az sem volt konkrétan rögzítve, hogy a nyújtott kölcsönt más árfolyamon tartja nyilván a bank.

Hiányzott a kölcsöntőke devizaösszegének meghatározása is. Márpedig ennek hiányában a bíróság szerint nem lehetett tudni, mennyi volt a megadott képlet szerinti tőketartozás.

Nem írták le továbbá a szerződésben azt sem, hogy milyen mértékű árfolyamváltozás milyen mértékű törlesztőrészlet-változást eredményez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik