Pénzügy

Devizahitelesek: itt az újabb határidő

A bankok nem sokat várnak attól, hogy kötelező mindenkit levélben tájékoztatniuk, aki még nem lépett be az árfolyamgátba. Több okból sem gondolják, hogy sikeres lehet a rájuk kényszerített akció.

A pénzügyi intézménynek március 20-ig kell értesíteniük azokat az ügyfeleiket az árfolyamrögzítés lehetőségéről, akik bár jogosultak lennének a lehetőségre, eddig nem éltek vele. A cél az lenne, hogy az újabb felvilágosítás hatására végre ők is igénybe vegyék a gyűjtőszámlahitelt.

A nagy lakossági hitelállománnyal rendelkező bankok már kiküldték ezeket az értesítéseket. Nem számítanak azonban arra, hogy ettől megugrana a fix árfolyamú törlesztés iránt érdeklődők száma – tudta meg az Azénpénzem.hu.

Nem látják értelmét a bankok

A pénzintézetek azért is kétkedőek, mert szerintük akik leginkább felvilágosításra szorulnának, azok nem olvassák el a banki értesítéseket. A portálnak pedig az a véleménye, hogy bár a kiküldött levelekben érzékelhetően igyekeztek világosan fogalmazni, a konstrukció bonyolultsága miatt nem sok az esély arra, hogy a tájékozatlanabbak valóban megértsék, miért jó számukra az árfolyamgát.

AB

Emlékeztettek arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban felmérte, mi az oka annak, hogy az emberek kimaradnak az árfolyamgátból.

Akkor az derült ki, hogy az adósok 20 százaléka bizalmatlanság miatt nem lép be, és elég magas, 25 százalék azok aránya, akik jobb megoldásra várnak. S mindössze háromszázaléknyian voltak, akik nem értesültek a lehetőségről.

Perek

Ezért sem várható fordulat

Valószínűleg az sem használ, hogy a kormány is tovább lebegteti a megoldást. Bár a következő ciklus végére ígért megváltás kicsit távolinak tűnik.

A másik, hogy továbbra is rengeteg ügyvéd igyekszik meggyőzni az ügyfeleket, jobb, ha perelnek.

No meg ott van a közérdekű kereset is, amit az új Ptk. szerint március 15-étől már a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó egyesület is elindíthat. A devizahiteles perek ismert ügyvédje, a siófoki Léhmann György például társadalmi akciót igyekszik szervezni annak érdekében, hogy az adósok ilyen úton kényszerítsenek ki kedvező bírói döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik