Gazdaság

Hihetetlen drágulást hozna a paksi bővítés

villanyóra (villanyóra)
villanyóra (villanyóra)

A megtérülési számítások szerint a jelenleginél kétszer, háromszor is drágábban kellene adni az áramot ahhoz, hogy megtérüljön a beruházás. Magyarország valószínűleg továbbra is importra szorulna.

Egy modellszámításban bizonyítékot talált rá a napi.hu, hogy igenis drágítani fogja az áramot a paksi bővítés. Méghozzá nem is kicsit. Egy tanulmányból pedig azt derítették ki, hogy valószínűleg a bővítés mellett sem tudunk majd annyi áramot termelni, amennyire szükségünk lenne.

Továbbra is importra szorulhatunk

Ha főként a paksi bővítésre épül a magyar villamosenergia-rendszer kapacitásainak bővítése, akkor az ország továbbra is tartósan importra szorul. Ezt derítette ki a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-nek a magyar villamosenergia-rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése 2013 című tanulmányból a lap.

Ennek az az oka, hogy a kapacitás egy pár évig csökkenni fog, de aztán majd utoléri a jelenlegi szintet. Viszont közben várhatóan a fogyasztás is növekedni fog. Vagyis az áramtermelés kevés lehet az igények kielégítéséhez. Ez a helyzet csak akkor nem következne be, ha a paksi bővítés mellett minden más tervezett új beruházás is megvalósulna. Ami egyáltalán nem biztos, mert a földgáztüzelésű és kombinált ciklusú egységek működtetése jelentős nehézségekbe ütközhet a lap által említett tanulmány szerint.

Paks – bővítés után

Jóval többe kerülhet az áram

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) modellszámításaiból pedig azt szűrték le, hogy könnyen elszabadulhatnak Paks 2 költségei, illetve a projekt csak a jelenleginél sokkal magasabb áramár mellett lehet rentábilis.

A lehetséges kockázatokat ismertetve felhívják a figyelmet például arra, hogy a beruházások közül sok elhúzódik az engedélyeztetés miatt. Ez pedig jócskán megnövelheti az eredetileg tervezett költségeket. Emellett a kivitelezésnél is számos költségnövelő kockázat merülhet fel a viszonylag ritka, és ezért kevéssé bejáratott építkezéseknél.

A bizonytalanságot az is jelzi a tanulmány szerint, hogy nagyon eltérő becslések vannak arra, mennyibe is kerül a teljesítményhez mérten egy ilyen nagyberuházás.

A kutatók háromféle (optimista, realista, pesszimista) verziót vázoltak fel, és mindháromnál megnézték a megtérülést, illetve hogy az áramárak hogyan alakulhatnak. A realista forgatókönyvnél is arra a következtetésre jutottak, hogy az úgynevezett zsinóráram árfolyamához képest minimum duplája, de lehet, hogy triplája kellene hogy legyen az áram ára ahhoz, hogy megérje a beruházás – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik