Gazdaság

Milliókat buknak a lakástulajdonosok

magasház (magasház)
magasház (magasház)

Továbbra is lejtőn a piac, egyre többet kell engedni az árból.

Az év első felében alig 32 ezer lakás cserélt gazdát, ami még a tavalyi 44 ezres adatot is alulmúlja. Új lakásból mindössze 652-t sikerült értékesíteni.

A forgalom visszaesését természetesen árcsökkenés is kíséri, a tulajdonosoknak egyre többet kell engedniük az árból: az első hat hónap alatt további 4,1 százalékkal estek a használt lakások eladási árai, de még az új lakások is olcsóbban mentek el. Több mint 2 százalékkal kaptak értük kevesebbet, mint tavaly az első félévben.

A teljes árindex még a 2009 negyedik negyedévi mélypontot sem éri el, a 2010-es bázis 82,7 százalékán áll – derül ki a KSH legújabb lakásárindexéből.

Mint arra a Napi.hu cikke rávilágít, 2011/2012 fordulóján a végtörlesztés némiképp felpörgette a piacot, ám később már nem volt ilyen hatás, így a forgalom és az árak tovább estek, immár külső hatás híján egyenletes tempóban.

Abban, hogy hol mennyiért kapható lakás, a CEMP Otthontérképe nyújthat kiváló segítséget.

Olcsóbban kisebbet

Budapesten a használt lakások négyzetméterára 236-ról 223 ezer forintra csökkent 2012 óta. Az országos átlag is csökkent: az idei első féléves 141 ezer forint 9 ezerrel kevesebb mint tavaly. Vidéken sokkal olcsóbb az ingatlan: a községek négyzetméterára 58 ezer forint, tehát a fővárosinak kevesebb mint a negyede. Az agglomerációkon kívül eső településeken még ennél is olcsóbb, mindössze 44 ezer forint egy négyzetméter.

Idén az első félévében egy használt lakás átlagosan 9,2 millió forintot ért, 700 ezer forinttal kevesebbet, mint 2012-ben. Az eladott lakások ára ugyanekkor Budapesten 900 ezer forinttal csökkent, egy eladott lakás átlagos ára 13,3 millió forint volt. Ugyanez az érték a megyeszékhelyeken 9, a városokban 8,2, míg a községekben 5 millió forint volt. Az agglomerációkon kívül eső községekben ugyanakkor csak 3,5 millió forintért kelt el egy átlagos ingatlan.

Az adatokból kitűnik, hogy az nagyobb értékű ingatlanokra kisebb a kereslet. Az összesen 478 ezer üres ingatlanból csupán 60 ezer van olyan településen, ahol az átlagos lakásár 3 millió forint alatti. Ezzel szemben drága lakásokkal tele a piac: a 14 millió forint feletti kategóriában csaknem százezer lakás vár gazdára üresen.

Egyre kisebb lakások cserélnek gazdát, az első negyedévről a másodikra 61 négyzetméterről 57 négyzetméterre esett vissza az átlagos méret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik