Gazdaság

Csempészcigi a trafikok polcain

A boltot mégsem kell bezárni. Pedig a csempészcigi nemcsak az adóbevételt csökkenti, de az egészségre is károsabb lehet.

Több mint kétszáz szabálytalanságra bukkant az adóhatóság a trafikokban és összesen 25 millió forint bírságot szabott ki. A legtöbb esetben adminisztrációs hiányosságokról volt szó, de találtak csempészcigarettát is a dohányboltokban. A szabálytalanságok mégsem olyan súlyosak, hogy egyetlen boltot is be kéne zárni, mondja a NAV.

Pedig a probléma a feketén kínált cigarettával – amellett, hogy nem fizetnek utána jövedéki adót – az, hogy az eredete is teljesen ellenőrizetlen, tehát akár a legaláisan forgalmazott dohánytermékekétől eltérő is lehet az összetétele. A még olcsóbb előállítás kedvéért akár gyengébb minőségű, több káros anyagot tartalmazó összetevők is előfordulhatnak a dobozokban.

Egyébként meg ez a véleményünk erről az egészről:

Nagy üzlet

A csempészcigaretta iránti hatalmas kereslet fő oka az árkülönbség: egy doboz cigi tízszer annyiba kerül Londonban, mint Kijevben.

Persze csempészcigi a trafikkoncesszió előtt is volt. Az elsősorban Ukrajnából érkező feketeszállítmányokra épülő iparág a cigaretta árának hirtelen és lendületes emelkedése idejében, olyan 10 évvel ezelőtt élte fénykorát, de a NAV még idén áprilisban is csaknem 30 millió forintnyi csempészcigit  talált egy szintén Ukrajnából érkező  csónakban a Tiszán.

Természetesen nem az összes, Magyarországon  lefoglalt szállítmány célozza hazánkat. Tranzitországként rajtunk keresztül halad a csempészcigi Nyugat-Európába. Erre utal az is, hogy még májusban, tehát a koncesszió bevezetése előtt csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy hónap alatt 46 millió forintnyi csempészcigit foglaltak le. A szállítmányok között volt, amelyet cseh rendszámú autóban találtak, de a csempészek között akadt olasz állampolgár is. Mind nyugati országokat céloztak.

Máshol is

Egyébként az olcsó ukrán cigaretta nemcsak a magyar hatóságok számára biztosít folyamatos elfoglaltságot, de már a lengyelek is elégedetlenkednek: a keleti szomszéd csempészcigije utáni hajsza immár a lengyel hatóságok legidőigényesebb feladata.

A NAV friss adataiból az is kiderül, hogy szeptemberben 50 milliárd forint jött be a dohánytermékek jövedéki adjójából, ami többéves viszonylatban is jónak számít. Az egy hónappal ezelőtti vészjósló hangok tehát arról, hogy a trafikkoncesszió máris érezhető mértékben növelte a csempészcigaretta mennyiségét, egyelőre nem látszanak bizonyítottnak. A gyenge nyári adatokat feltehetően inkább az okozta, hogy a dohányosok – felkészülve a nehezebb, dohányboltos beszerzésre – előre bespájzoltak kedvenc termékeikből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik