Gazdaság

Egyetemi költségek: a cigivel számolnak, a diákhitel kamatával nem

pénzügyi tájoló, diákhitel központ (pénzügyi tájoló)
pénzügyi tájoló, diákhitel központ (pénzügyi tájoló)

A Diákhitel weboldalán új alkalmazás segíti az egyetemistákat, főiskolásokat abban, hogy megbecsüljék, mennyibe fog nekik kerülni a továbbtanulás. Cigi és buliköltséggel számolnak, a diákhitel kamatával azonban nem.

A Diákhitel Központ honlapján már elérhető a „Pénzügyi tájoló” elnevezésű internetes alkalmazás, mely segítséget nyújt például a felsőoktatásba bekerült hallgatóknak és szüleiknek abban, hogy kiszámolják, mennyibe kerülhet a továbbtanulás. A program az egyetemi/főiskolai élet bevételi és kiadási oldalát egyaránt megmutatja az érdeklődőknek – áll a központ tájékoztatójában.

Mire alkalmas és mire nem?

A tájoló ahhoz adhat támpontot, hogy mennyi költséggel járhat, ha valaki nappali tagozaton vesz részt a felsőoktatásban. A készítők szerint hiteles, ellenőrizhető információk alapján ad átfogó képet a várható kiadásokról és forráslehetőségekről. S ezenkívül háttér-információkkal is segíti a kalkulációt (például arról, melyik intézményben milyen tanulmányi ösztöndíjak érhetőek el).

Azt viszont ne várjuk, hogy forintra pontos eredményt mutasson a majdani tényleges költségekről és forrásokról, vagy hogy általánosságban és kizáró jelleggel összehasonlítást adjon két intézmény azonos képzéséről – figyelmeztetnek.

Jó dolog, hogy az elkészült számítások visszakereshetők, összevethetőek egymással, összehasonlíthatóvá válnak a várható kiadások, illetve a kalkulálható bevételekkel is.

A források

Ebben a táblázatnál a lehetséges szülői családi illetve intézményi támogatás, a tanulmányi ösztöndíj, a szociális támogatás, a köztársasági ösztöndíj, a Bursa Hungarica ösztöndíj, a települési ösztöndíjak szerepelnek, valamint a munkavállalásból származó bevétel és a diákhitel.

Alapesetben mindenhol nulla szerepel, a kitöltő azonban kap segítséget a bevételek megbecsléséhez.

Az ösztöndíjsorokra kattintva ugyanis egy-egy rövid tájékoztató jelenik meg arról, hogy az adott intézményben, településen melyik ösztöndíj hogyan, milyen összegben érhető el.

Arra is figyelmeztetnek, hogy ha valaki önköltségesként kezdte a tanulmányait, akkor az első év után átkérheti magát állami támogatású képzésre. Apró szépséghiba, hogy ez az információ olyan szakoknál is megjelenik, amelyeken kizárólag önköltséges képzés van.

A munkavállalásnál háromféle lehetséges bevétellel számolnak alapesetben. A nyári munkavégzés bevételéből havi 6873 forintnyit vesznek figyelembe, az iskolaidőben szerzett kereset esetén 11 731 forintot, míg ha valaki egész évben dolgozott, akkor pedig havonta 18 604 forintos bevételt becsül a kalkulátor. Ez kicsit kevésnek tűnik.

A diákhitel sorainál pedig be lehet állítani, mennyit szeretne felvenni a diák ahhoz, hogy meg tudjon élni, illetve hogy ha önköltséges képzésre jár, akkor a tandíjat is tudja fizetni.

A kiadások

Az önköltséges képzés díján felül egyéb tanulmányi költséggel (pl. jegyzet) is számolni lehet, alapesetben havi 7800 forinttal. A szállás, kollégium vagy albérlet + rezsi, napi utazás, hazautazás költségéhez nem ír be a program semennyit, de ahogy a többi rubrikát, ezt is felülírhatjuk. S ha rámegyünk az egyes költségekre, támpontot is kaphatunk, mennyibe kerülhetnek ezek a szolgáltatások.

Ezenkívül havi élelmiszer-, ital- és dohányfogyasztással (26 ezer forint), ruházkodással (15 ezer forint), kulturális, szórakozási, valamint mobiltelefon- és internetkiadással (kétszer 6 ezer forint) és egyéb költséggel (3900 forint) számol alapesetben havi szinten az alkalmazás. Több tétel nem szerepel.

Így szállás és utazási költség nélkül összességében havi 63 800 forintra taksálja egy diák havi megélhetését.

Cigiköltséggel számolnak, kamattal nem

S most kanyarodjunk egy kicsit vissza a tájékoztató anyagokra. A tájoló weboldalán azt írják: a felvételi döntés anyagi következményeinek kalkulálásához ad támpontot a tájoló. A sajtóközleményükben pedig úgy fogalmaztak, hogy segít reális képet alkotni a továbbtanulás anyagi vonzatairól. Ami magyarul azt jelenti, hogy a számba vehető valamennyi költséget mutatja meg. A táblázatokban pedig a kiadás szó szerepel.

Ennek azért lehet jelentősége, mert az összes költségbe szerintünk bele kellene hogy tartozzon a felvett diákhitel kamata is. A havi és félévi kiadás oszlopban azonban nem szerepel ez a tétel (míg például a cigi és buliköltség igen).

Ha a kiadás szóból indulunk ki, akkor végül is jogos lehet, hogy itt nem veszik számba a diákhitel kamatát. Hiszen ez a költség jellemzően nem jelenik meg az egyetemi évek alatt (hacsak valaki előre nem törleszt), hanem csak később, amikor a diák már munkába áll. De ettől még a lényeg nem változik: a felvett diákhitel kamata is hozzátartozik a továbbtanulás költségeihez.

A Diákhitel oldalán egyébként van hitelkalkulátor is. Így aki azt is kinyitja, az kiszámolhatja, mennyibe kerülhet a diákhitel, és mennyi ideig tarthat visszafizetni. És aztán hozzáadhatja a tájolóban kihozott költséghez. Így együtt pedig valóban képet kaphat arról, összesen mennyibe is kerülnek neki a tanulás évei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik